Sari direct la conținut

Un român care cultivă cereale a dedus TVA pentru obiecte care nu au fost achiziționate pentru a realiza veniturile. ANAF l-a verificat și l-a pus la plată

HotNews.ro
Sediu ANAF. Foto: Agerpres
Sediu ANAF. Foto: Agerpres

Un român care are o întreprindere individuală pentru activitatea de cultivare a cerealelor a fost verificat de ANAF, conform unui document consultat de HotNews.ro.

El a folosit codul CAEN 0111, în care intră grâu, porumb, orz și orzoaică, secară, ovăz etc.

În luna aprilie, Fiscul a analizat perioada 2021 – 29 februarie 2024 în care acesta a realizat venituri. Astfel, a constatat că a dedus eronat TVA, reprezentând achiziționarea unor obiecte sanitare care nu au fost făcute în scopul obținerii de venituri. Același lucru și în privința unor materiale de construcție.

Așadar, ANAF i-a calculat TVA și l-a pus la plată.

De asemenea, inspectorii au constatat un venit net nedeclarat, românul fiind obligat la plata contribuțiilor sociale.

La acele sume, pe care ANAF nu le dezvăluie (cum este și numele persoanei pentru a păstra secretul fiscal), s-au calculat inclusiv dobânzi și penalități.

Foarte mulți români fac achiziții personale pe firmă pentru care aplică deduceri de TVA, inclusiv mașini pe care le folosesc doar în scop personal. HotNews.ro a scris recent despre cazul notarilor verificați de ANAF. Sunt multe astfel de situații în rapoartele instituției.

Revenind la cazul de mai sus, dacă nu a plătit, poate beneficia de amnistie fiscalăANAF a publicat recent un Ghid în acest sens.

INTERVIURILE HotNews.ro