Un singur fond de pensii de administrator nu este suficient
Romanii sunt de parere ca un administrator ar trebui sa gestioneze un fond de pensii administrat privat (Pilon II) si oricate alte fonduri de pensii facultative. Aceasta este opinia a peste 68% dintre repondentii rubricii „Intrebarea saptamanii” postate pe 1asig.ro, cel mai vizitat portal de asigurari din Romania, referitoare la decizia Senatului Romaniei de modificare a Legii nr. 411/2004.
Operatorii din piata, care si-au manifestat interesul de a intra pe piata pensiilor private, nu considera oportuna aceasta hotarare, motivand ca gestionarea unui singur fond de pensii de catre fiecare administrator ar mari considerabil costurile de operare.
„Daca administratorii ar gestiona fiecare cate un singur fond de pensii, ei ar detine un monopol relativ pe segmentul respectiv ceea ce ar elimina concurenta si diversitatea produselor, iar costurile de administrare ar fi mult mai mari in dauna activelor participantilor la fondurile de pensii”, este de parere unul dintre repondenti.
Altii sunt de parere ca, de fapt, ceea ce conteaza mai mult sunt conditiile de functionare ireprosabile si obtinerea unor randamente maxime pe aceste fonduri de pensii in conditii de siguranta maxima si, totodata, modul in care este reglementata concurenta intre fonduri si parghiile de control ale institutiilor abilitate.
Restul de 32% sustin decizia Senatului si motiveaza ca efectele produse de erorile unui operator care administreaza mai multe fonduri de investitii pot avea consecinte mult mai grave decat ale unuia care are un acces limitat la piata, iar, pe de alta parte, pentru minimizarea cheltuielilor de administrare mai raman la dispozitie numeroase alte moduri de actiune.
andreea.ionete@mxp.ro