Sari direct la conținut

Un soldat israelian suspectat de uciderea unui deţinut palestinian sub investigaţie în Gaza, anchetat

HotNews.ro
Soldați israelieni în luptă cu militanți Hamas, Foto: Ilia Yefimovich / DPA / Profimedia
Soldați israelieni în luptă cu militanți Hamas, Foto: Ilia Yefimovich / DPA / Profimedia

Armata israeliană a anunţat marţi că a deschis o anchetă împotriva unuia dintre soldaţii săi suspectaţi de uciderea unui palestinian deţinut în Fâşia Gaza, în timp ce Ministerul Sănătăţii al Hamas a făcut public un nou bilanţ al operaţiunilor militare israeliene, de 22.185 de morţi de la începutul războiului, pe 7 octombrie, relatează AFP și Agerpres.

Palestinianul, descris de armată drept un „presupus terorist”, a fost arestat şi apoi interogat în Gaza înainte de a fi plasat „sub supravegherea unui soldat, suspectat că a deschis focul asupra lui, ducând la moartea sa”, conform unui comunicat al armatei.

„Pe baza informaţiilor preliminare, a fost deschisă o anchetă a poliţiei militare pentru a examina circumstanţele împuşcăturilor”, a adăugat armata.

Sute de palestinieni au fost reţinuţi de la începutul războiului de la 7 octombrie dintre Israel şi mișcarea Hamas, care conduce Fâşia Gaza.

La 24 decembrie, Hamas a cerut o anchetă internaţională privind „execuţiile sumare” despre care spune că au fost comise de armata israeliană în Fâşia Gaza, precizând că a înregistrat cel puţin 137 de la începutul războiului.

Cu câteva zile în urmă, Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a cerut Israelului să deschidă o anchetă privind „posibila comitere a unei crime de război” de către forţele sale, după „relatări tulburătoare” privind moartea a „11 bărbaţi palestinieni neînarmaţi” în oraşul Gaza.

Israelul a declarat că acuzaţiile sunt „nefondate şi lipsite de adevăr”.

Armata israeliană a ucis, de asemenea, din greşeală trei ostatici israelieni în Gaza la jumătatea lunii decembrie şi cel puţin 18 soldaţi au fost omorâţi accidental sau de proprii camarazi, potrivit datelor publicate de armată.

Nou bilanț al victimelor din Gaza prezentat de Hamas

În acelaşi timp, Ministerul Sănătăţii al Hamas a anunţat marţi că operaţiunile militare israeliene din Fâşia Gaza au ucis 22.185 de persoane de la începutul războiului.

Numărul morţilor include 207 persoane ucise în ultimele 24 de ore, a spus sursa, adăugând că 57.035 de persoane au fost rănite începând cu 7 octombrie.

Războiul a fost lansat ca represalii pentru un atac fără precedent din 7 octombrie al mişcării islamiste palestiniene, care a ucis aproximativ 1.140 de persoane pe teritoriul israelian, majoritatea civili, potrivit autorităţilor.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro