Sari direct la conținut

Un student german care făcea propagandă teroristă în România nu mai poate intra în țară 10 ani, anunță SRI

HotNews.ro
Un student german care făcea propagandă teroristă în România nu mai poate intra în țară 10 ani, anunță SRI
SRI Inquam Photos / Octav Ganea

Un cetățean german venit în România la studii, acuzat că e simpatizant al unor organizații teroriste active în Orientul Mijlociu și că a derulat constant activități de promovare a ideologiei teroriste, a fost declarat indezirabil pentru România, a informat, vineri, Serviciul Român de Informații (SRI).

Decizia a fost luată de Curtea de Apel București, la sesizarea SRI.

„La sesizarea Serviciului Român de Informații, vineri, Curtea de Apel București a dispus declararea ca persoană indezirabilă pentru România a cetățeanului german L.F.A., pentru o perioadă de 10 ani. Acesta s-a stabilit în România în anul 2024 pentru parcurgerea studiilor universitare”, a transmis SRI, într-un comunicat citat de Agerpres.

Potrivit SRI, acesta a intrat în atenția Serviciului la finalul anului 2024, întrucât derula activități care, potrivit cadrului legal în domeniul antiterorism, constituie riscuri la adresa securității naționale.

Tânărul are 22 de ani și se numește Liassy Anas Farhat, potrivit Știrile Pro TV. El a venit în România sub pretextul că vrea să studieze medicina la o universitate privată din București. 

SRI spune că tânărul avea un „comportament specific persoanelor aflate în proces de radicalizare”.

„L.F.A. este simpatizant al unor organizații teroriste active în Orientul Mijlociu și a derulat constant activități de promovare a ideologiei teroriste în mediul virtual și cercul relațional, acționând ca factor de radicalizare asupra unor persoane din România. De asemenea, acesta a accesat, stocat și diseminat, în mod repetat, materiale foto-video de propagandă teroristă cu puternic caracter violent, reprezentând atentate, luptători înarmați, scene de luptă, precum și însemne ale organizațiilor teroriste menționate. Totodată, L.F.A. a manifestat un comportament, atitudini și opinii specifice persoanelor aflate în proces de radicalizare, existând suspiciunea rezonabilă că sub influența unui eveniment/factor declanșator va trece în stadiul acțional în România”, mai transmite SRI.

Având în vedere aspectele menționate, SRI spune că a acționat în scopul prevenirii materializării amenințărilor la adresa securității naționale, rezultate din prezența și activitățile desfășurate pe teritoriul României de către cetățenii străini.

INTERVIURILE HotNews.ro