Sari direct la conținut

Ursul care a ucis o turistă pe Jepii Mici a fost omorât / Decizia, luată după ce i-a atacat de mai multe ori pe salvatori

HotNews.ro
Ursul care, marţi după-amiază, a atacat o turistă pe care ucis-o, pe un traseu din Masivul Bucegi, a fost împuşcat. Decizia a fost luată în condiţiile în care animalul i-a atacat de mai multe ori pe salvatorii care încearcau recuperarea cadavrului tinerei de 19 ani.
Urs în România (Foto: Gabriel Bejan / Hotnews.ro)
Urs în România (Foto: Gabriel Bejan / Hotnews.ro)

Amintim că turista care a fost atacată, marţi, de un urs în timp ce se afla pe traseul Jepii Mici din Bucegi a fost găsită decedată, intervenţia de recuperare a trupului fiind extrem de dificilă din cauza prezenţei în zonă a animalului sălbatic.

Trupul tinerei a fost recuperat. Fata avea 19 ani şi era din Iaşi

Trupul tinerei atacate de urs a fost recuperat de salvatori, în cauză fiind deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Salvamont Prahova a anunţat anterior faptul că misiunea de recuperare a trupului neînsufleţit s-a încheiat. Acesta va fi dus la Serviciul de Medicină Legală pentru efectuarea necropsiei.

În cauză a fost deschis un dosar pentru pentru ucidere din culpă, a precizat, pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova, Laura Antimiu.

Surse judiciare au declarat pentru Agerpres că fata ucisă de urs avea 19 ani şi era din Iaşi, însă avea viză de flotant în Bucureşti.

Echipa de intervenţie constituită în baza legislaţiei în vigoare a omorât ursul care marţi a atacat şi târât în pădure o tânără de 19 ani, al cărei trup neînsufleţit a fost găsit ulterior, sfâşiat, într-o prăpastie de pe marginea traseului Jepii Mici, au declarat pentru News.ro oficiali ai Inspectoratului de Jandarmi Prahova.

Decizia de eliminare a ursului a fost luată în condiţiile în care animalul i-a atacat în mai multe rânduri pe salvatorii care au coborât în prăpastie pentru a recupera cadavrul tinerei ucise de animal.

Marţi seară, Salvamont Prahova a anunţat că misiunea de recuperare a trupului tinerei s-a încheiat.

Turista a fost găsită moartă. Recuperarea trupului, dificilă din cauza prezenței ursului în zonă

„Am fost anunţaţi că o turistă a fost atacată de urs pe traseul Jepii Mici, în apropiere de Valea Spumoasă. O echipă de intervenţie a Salvamont Prahova s-a deplasat în zonă şi, în urmă cu puţin timp, au coborât în rapel pe firul văii, unde au găsit victima, din păcate decedată. Operaţiunea de recuperare este extrem de dificilă, din cauza terenului accidentat şi a prezenţei în continuare a ursului, care se află la aproximativ 10-15 m de salvatorii montani”, arată Salvamont Prahova, citat de Agerpres.

Turistul care a văzut întregul eveniment şi a sunat la 112 a fost preluat de către jandarmii montani şi coborât în Buşteni.

„În urma a două apeluri 112, prin care se semnala faptul că o persoana de sex femeiesc este atacată de urs pe traseul Jepii Mici, o patrulă de jandarmi montani s-a deplasat în zona indicată. A fost identificat unul dintre apelanţi, un bărbat care se află în afara oricărui pericol. Din discuţiile cu acesta, se pare ca persoana de sex femeiesc a fost târată de urs într-o zonă unde acesta nu a mai putut vedea ce se întâmplă cu victima. În acest moment, efectivele de jandarmi împreună cu lucrători din cadru Salvamont încearcă să găsească femeia pentru a-i acorda ajutor”, a transmis anterior Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Prahova.

Conform datelor comunicate la acel moment, apelantul le-a povestit salvatorilor că victima a fost târâtă de animalul sălbatic, astfel că a pierdut-o din raza sa vizuală.

De asemenea, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova a anunţat că a fost emis mesaj RO-ALERT în staţiunea Buşteni pentru a semnala prezenţa unui urs în zonele populate/aglomerate.

Animalul a fost observat în zona Cascada Caraiman, precizează ISU.

La faţa locului intervine şi elicopterul SMURD Braşov.

S-a încercat recuperarea trupului și cu elicopterul

Salvamontiştii anunță că vor încerca să recupereze cu ajutorul elicopterului trupul turistei, pentru a evita astfel alte potenţiale atacuri ale animalului care se află încă în zonă.

„Pentru a scurta timpul de recuperare a victimei şi a nu mai expune salvatorii montani la potenţiale atacuri ale ursului, încercăm extracţia cu elicopterul, deşi zona este împădurită şi valea îngustă”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Salvamont Prahova.

UPDATE: Salvamont Prahova anunță că, „după efectuarea cercetării aeriene a zonei, s-a luat decizia anulării misiunii de extracție aero. Se va continua coborârea terestră a persoanei decedate”.

INTERVIURILE HotNews.ro