Sari direct la conținut

Una dintre clădirile Institutului Marie Curie din Paris, salvată de la demolare în ultimul moment

HotNews.ro
Marie si Pierre Curie in laboratorul din Paris in care au descoperit radiul, Foto: WELLCOME IMAGES / Sciencephoto / Profimedia
Marie si Pierre Curie in laboratorul din Paris in care au descoperit radiul, Foto: WELLCOME IMAGES / Sciencephoto / Profimedia

Ministrul francez al Culturii, Rima Abdul Malak, a anunțat vineri suspendarea demolării unui sit istoric al laboratorului Marie Curie din inima Parisului, unde ar urma să fie construit un centru de chimie biologică pentru cancer, relatează AFP. Buldozerele urmau să dărâme Pavillon des Sources, una dintre cele trei clădiri care alcătuiau laboratorul lui Marie Curie din Paris, luni, potrivit The Guardian.

Într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare, Rima Abdul Malak a anunțat oprirea lucrărilor de demolare a clădirii Pavillon des Sources, una dintre cele trei clădiri care formează Institutul Marie Curie (fostul Institutul Radium) din Cartierul Latin, fondat de Marie Curie, dublă laureată a Premiului Nobel și prima femeie care a primit acest titlu de prestigiu.

„Am vorbit în această (vineri) dimineață cu Thierry Philip, președintele Institutului Curie. Am convenit să suspende demolarea Pavillon des Sources pentru a-și acorda timp să examineze, cu părțile interesate și cu colega mea @sretailleau (Sylvie Retailleau, ministru de Învățământ Superior și Cercetare), orice alternativă posibilă”, scrie ministrul, care salvează în ultimul moment clădirea care de luni de zile a făcut obiectul disputelor.

Institutul Curie vrea să construiască pe aceste spațiu o clădire cu cinci etaje, sau aproximativ 2.000 m2, pentru a găzdui „primul centru de chimie biologică pentru cancer din Europa”.

O controversă a apărut în jurul proiectului între apărătorii științei și patrimoniului, aceștia din urmă considerând că distrugerea micii clădiri istorice ar reprezenta un atentat grav la adresa memoriei lui Mariei Curie.

Subiectul a devenit politic la mijlocul lunii octombrie, când liderul opoziției LR (Les Républicains) a Consiliului de la Paris, Rachida Dati, i-a cerut ministrului Culturii să înregistreze situl ca monument istoric.

Distrugerea clădirii era iminentă după avizul favorabil al Arhitecților din Franța, în ciuda avertismentelor unui organism consultativ al primăriei care a condamnat „natura masivă și disproporționată” a proiectului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro