Sari direct la conținut

Ungaria a obținut ce a vrut de la Bulgaria și nu se va mai opune intrării ei în Schengen

HotNews.ro
Peter Szijjarto, Foto: Russian Foreign Ministry Press Service / AP / Profimedia
Peter Szijjarto, Foto: Russian Foreign Ministry Press Service / AP / Profimedia

Ungaria va renunța la obiecția sa față de aderarea Bulgariei la spațiul Schengen, după ce parlamentul bulgar va confirma în mod oficial eliminarea taxei suplimentare pentru transporturile de gaz rusesc, a declarat ministrul de externe Peter Szijjarto, potrivit Reuters.

„Am fost informat de către colegul meu bulgar că ieri parlamentul bulgar a anulat această lege”, a spus Szijjarto într-o înregistrare video pe pagina sa de Facebook.

El a precizat că, odată ce legea va fi publicată vineri, așa cum este de așteptat, în jurnalul legislativ al parlamentului bulgar, Ungaria va renunța la obiecția sa și va cere Comisiei Europene să oprească procedura de infringement pe care Budapesta a inițiat-o.

Szijjarto a declarat că măsura a fost ostilă, fie şi numai pentru că a fost luată de parlamentul de la Sofia fără nicio informare prealabilă, notează și MTI.

„Le-am cerut bulgarilor să abroge legea, lucru pe care nu l-au făcut, aşa că le-am spus clar că, dacă aceasta rămâne în vigoare, Ungaria se va opune prin veto la intrarea Bulgariei în spaţiul Schengen” – a reamintit el.

După aceea, guvernul bulgar a dat de înțeles că legislativul este pregătit să abroge legea, a spus el, adăugând că, marți, a avut o discuţie telefonică cu ministrul de externe bulgar Mariya Gabriel, care l-a informat că parlamentul bulgar a abrogat luni legea care impunea taxe suplimentare asupra transportului gazelor naturale către Ungaria”.

Péter Szijjarto a considerat că aceasta este o veste bună, deoarece va permite Ungariei să revină la situaţia de acum câteva luni în ceea ce priveşte securitatea aprovizionării cu gaze naturale.

„Bulgaria a fost întotdeauna un partener de tranzit de încredere şi sperăm sincer că, odată cu abrogarea acestei legi ostile, vom putea reveni la cooperarea bazată pe respectul reciproc care a caracterizat întotdeauna relaţiile noastre” – a declarat el.

„Potrivit informaţiilor ministrului de externe, legea va fi publicată vineri în monitorul oficial bulgar (…) Dacă acest lucru se va întâmpla, voi da instrucţiuni reprezentantului nostru permanent la Bruxelles să retragă veto-ul Ungariei privind aderarea Bulgariei la spaţiul Schengen”, a mai spus ministrul de externe ungar.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro