Sari direct la conținut

Unitatea unei centrale nucleare din Rusia a fost oprită după ce s-au rupt paletele unei turbine / Reactoare similare sunt construite în Turcia și Ungaria

HotNews.ro
centrala nucleara Leningrad, Foto: Peter Kovalev / TASS / Profimedia
centrala nucleara Leningrad, Foto: Peter Kovalev / TASS / Profimedia

Rosenergoatom a raportat că s-au stricat paletele turbinei la o centrală în care compania de stat rusă a instalat două reactoare de tipul celor pe care le construiește în Turcia și intenționează să le construiască în Ungaria, relatează Reuters.

Rosenergoatom, care operează centralele nucleare din Rusia, a declarat că nu este clar ce a cauzat ruperea paletelor, forțând duminică oprirea unei unități de la centrala nucleară Leningrad.

„Principalul lucru acum este să înțelegem motivul distrugerii lamelor. Acesta este un fenomen nou”, a declarat Alexander Șutikov, șeful Rosenergoatom. El a spus că reparațiile ar trebui să fie finalizate până pe 22 decembrie.

Unitatea în care a apărut problema a fost construită în 2018, unde a instalat un VVER 1200 de ultimă generație, un reactor cu apă sub presiune. Unități de acest tip sunt construite de Rusia la centrala nucleară Akkuyu din Turcia și sunt planificate pentru uzina Paks-2 din Ungaria. Rusia le-a furnizat deja Belarusului.

Șutikov a spus că lamele care s-au defectat fac parte dintr-o turbină cu abur de mare viteză de 1.200 de megawați. Turbinele sunt produse de compania Power Machines, a omului de afaceri Alexei Mordashov, care nu a răspuns la o solicitare de a comenta subiectul.

Rosatom, corporația mamă a Rosenergoatom, a declarat că modele de turbine similare sunt în funcțiune la o altă unitate a uzinei din Leningrad și în Voronej. Compania a spus că întotdeauna investighează și corectează orice defecțiune.

„Deoarece turbinele nu fac parte din „insula nucleară” a centralei, defecțiunea lor nu are niciun impact asupra siguranței nucleare, deoarece toate echipamentele reactoarelor funcționează conform prevederilor”, se arată în comunicat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro