Sari direct la conținut

Uniunea Europeană a exportat mai multe vaccinuri anti-Covid decât au administrat statele membre

HotNews.ro
Ursula von der Leyen, Foto: Olivier HOSLET / AFP / Profimedia
Ursula von der Leyen, Foto: Olivier HOSLET / AFP / Profimedia

Uniunea Europeană a exportat 77 de milioane de doze ale vaccinurilor anti-COVID-19 de la finalul anului trecut în timp ce a reușit să inoculeze doar 62 de milioane de persoane din blocul comunitar, relatează Bloomberg.

Liderii UE urmează să discute joi în cadrul unei videoconferințe de două zile despre severitatea pandemiei de pe continent și situația campaniilor de vaccinare la nivelul statelor membre.

Aceștia vor dezbate de asemenea o nouă propunere controversată care va permite UE să blocheze exporturile de vaccinuri ale companiilor farmaceutice care nu și-au îndeplinit obligațiile față de blocul comunitar.

Noile reguli, prezentate miercuri, ar permite de asemenea oprirea de livrări către statele care au o situație pandemică sau o rată a vaccinării mai bună decât UE.

Blocul comunitar a exportat 21 de milioane de doze în Marea Britanie, a declarat pentru Bloomberg sub condiția anonimității un oficial al Comisiei Europene, doar puțin peste un milion de doze fiind produse de AstraZeneca.

Informația prezentată în exclusivitate include livrările trimise înainte de introducerea unui mecanism de autorizare a exporturilor la sfârșitul lunii ianuarie.

Marea Britanie a administrat în total aproximativ 31 de milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19 până în prezent, deci în jur de două treimi au sosit din Europa.

UE a exportat 77 de milioane de doze ale vaccinurilor anti-Covid din data de 1 decembrie a anului trecut către 33 de țări din afara blocului comunitar, potrivit unui slide distribuit de președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen pe Twitter.

Aceasta a prezentat de asemenea date care arată că UE se așteaptă să primească în jur de 100 de milioane de doze în primul trimestru al anului și 360 de milioane în al doilea.

În total statele membre UE au primit 88 de milioane de doze dintre care au fost administrate 62 de milioane, până în prezent 18,2 milioane de persoane din spațiul comunitar fiind inoculate și la rapel, adică 4,1% din populația totală a UE.

În plus, rata inoculării din UE încetinește în contextul întârzierii livrărilor și dificultăților cu care se confruntă autoritățile sanitare din statele membre în ceea ce privește administrarea vaccinurilor, potrivit datelor publicate de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

29 de țări din blocul comunitar și Zona Economică Europeană au primit 7,2 milioane de doze în săptămâna care s-a încheiat în 21 martie, comparativ cu 9,9 milioane în săptămâna anterioară. Aceste țări au administrat 8 milioane de vaccinuri în aceeași perioadă, comparativ cu 9,1 milioane în anterioarele 7 zile.

Asta înseamnă în jur de 1,1 milioane de vaccinări pe zi comparativ cu 2,5 milioane de doze administrate zilnic în Statele Unite care are o populație de aproximativ 70% din cea a UE.

Începând cu 1 februarie, UE a exportat 45 de milioane de doze de vaccinuri, 11 milioane din acestea ajungând în Marea Britanie, de departe cel mai mare beneficiar. Pe listă urmează Canada, Japonia, Mexic, Arabia Saudită, Singapore, Chile, Turcia, Hong Kong și SUA.

Principalele țări care au primit vaccinuri produse în UE de la 1 februarie (FOTO: Bloomberg)

Discuțiile dintre liderii UE ce vor avea loc joi și vineri se vor învârti preponderent în jurul mecanismului de limitare a exporturilor introdus miercuri de către Comisia Europeană, unele state membre fiind reticente deocamdată să aprobe măsuri care ar putea afecta lanțul global de distribuție.

Pe de altă parte, guvernele care s-au bazat pe vaccinul AstraZeneca în campaniile lor de vaccinare vor susține cel mai probabil un așa-zis mecanism de corectare care să compenseze întârzierile companiei farmaceutice anglo-suedeze prin recepționarea în regim accelerat a dozelor Pfizer.

Dezbaterile vor fi aprinse, scrie Bloomberg.

REFERINȚĂ:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro