Sari direct la conținut

Universitatea Harvard, dată în judecată de studenți evrei pe fondul antisemitismului din campus

HotNews.ro
Universitatea Harvard, Foto: Pietro Scozzari / Alamy / Profimedia Images
Universitatea Harvard, Foto: Pietro Scozzari / Alamy / Profimedia Images

Universitatea Harvard a fost dată în judecată de studenți evrei, care au acuzat universitatea că a permis campusului universitar să devină un „bastion” al antisemitismului agresiv, relatează Reuters.

Într-o plângere depusă miercuri seara la tribunalul federal din Boston, studenții au acuzat Harvard că și-a aplicat „selectiv” politicile pentru a evita astfel să protejeze studenții evrei de hărțuire și angajând profesori care susțin violența împotriva evreilor și răspândesc propagandă antisemită.

Studenții au dat în judecată Harvard după ce rectorul universității, Claudine Gay, a demisionat săptămâna trecută, confruntându-se cu critici dure pentru răspunsul ei la antisemitismul din campus, în urma atacurilor Hamas din 7 octombrie 2023 asupra Israelului.

Plângerea cere rezolvarea problemei, inclusiv printr-o ordin prin care universității i se interzice să încalce o lege federală a drepturilor civile care interzice discriminarea. Alte școli, inclusiv Universitatea din New York și Universitatea din California și Berkeley se confruntă cu procese similare.

Instituțiile academice din întreaga lume au fost zguduite de dispute legate de libertatea de exprimare și dreptul de a protesta de la începutul războiului Israel-Hamas din Gaza, în urmă cu trei luni.

Demisia rectorului universității Harvard Claudine Gay

Rectorul prestigioasei universităţi americane Harvard, Claudine Gay, a demisionat în urma acuzaţiilor de plagiat şi unei audieri tensionate în Congresul american pe tema combaterii antisemitismului în campusurile universitare.

În vârstă de 53 de ani, această profesoară de ştiinţe politice, devenită în luna iulie prima preşedintă de culoare a universităţii Harvard, a fost săptămânile trecute sub focul criticilor.

Ea a fost vizată de acuzaţii de plagiat legate de lucrările sale academice, acuzaţii evidenţiate de un website conservator, şi de criticile primite în urma răspunsurilor pe care în timpul unei audieri în Congres pe tema combaterii antisemitismului în campusurile universitare le-a dat parlamentarei republicane Elise Stefanik, care a asimilat apelurile unor studenţi la „Intifada” cu incitarea la „un genocid împotriva evreilor în Israel şi în lume”.

Întrebată, de exemplu, dacă astfel de îndemne încalcă normele universitare, Claudine Gay a răspuns că aceasta „depinde de context”, ceea ce a generat controverse.

„A fost complicat pentru mine să văd că planează îndoiala asupra planurilor mele de a face faţă urii şi de a respecta rigoarea academică (…) şi înfricoşător să fiu ţinta atacurilor personale şi ameninţărilor legate de rasism”, a explicat Claudine Gay în scrisoarea de demisie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro