Sari direct la conținut

Unul dintre fondatorii organizatiei Greenpeace recomanda acum folosirea energiei nucleare

HotNews.ro

Unul dintre fondatorii organizatiei ecologiste Greenpeace, Patrick Moore, sustine ca nu exista dovezi ca incalzirea globala este provocata de oameni, recomandand ca omenirea sa foloseasca energia nucleara, transmite IdahoStatesman.com.

Compozitia atmosferei se schimba, sustine Moore, adaugand ca exista riscul ca economiile statelor lumii vor trebui sa renunte sa foloseasca combustibili fosili pentru a reduce emisia de dioxid de carbon. Fondatorul Greenpeace a comparat aceasta situatie cu cea a achizitionarii de asigurari impotriva incendiilor. „Toti avem astfel de asigurari chiar daca exista un risc scazut ca vom avea un accident”, a afirmat Moore.

„Singura solutie viabila este construirea de sute de centrale de energie nucleara in urmatorul secol”, a declarat Moore in fata Camerei de Comert din Boise (Idaho), deoarece, sustine el, „nu exista potential suficient pentru surse de energie eoliana, solara, hidroelectrica sau geotermala”.

IdahoStatesman.com precizeaza ca respectivul concept al energiei nucleare este foarte apropiat de cel al testelor atomice efectuate sub pamant, adica exact motivul care a stat la baza crearii miscarii Greenpeace.

Carbunele e daunator sanatatii

Moore afirma, de asemenea, ca folosirea combustibililor fosili este extrem de periculoasa pentru sanatate. „Dintre toate lucrurile pe care le facem astazi, carbunii au cel mai negativ impact asupra sanatatii”, sustine fondatorul organizatiei Greenpeace.

In plus, Moore afirma ca Statele Unite au suficient uranium pe teritoiul lor sau il pot importa din Canada si Australia, iar energia nucleara reduce dependenta de rezervele de combustibil din Orientul Mijlociu si alte regiuni periculoase.

Patrick Moore a fost unul dintre cei care au fondat miscarea Greenpeace, in 1971, participand la primele campanii ale organizatiei impotriva testelor nucleare americane in Alaska si implicandu-se in actiunile de salvare a balenelor. In prezent, el reprezinta Clean Air and Safe Energy Coalition, un grup ce incurajeaza folosirea energiei nucleare.

In ultimii ani, noteaza publicatia din Idaho, el a sustinut cauze criticate de ecologisti, afirmand ca schimbarea de atitudine s-a datorat trecutului sau de om de stiinta. Moore sustine mentinerea tehnologiilor care nu sunt daunatoare omului si mediului, precum si repararea sau inlocuirea celor daunatoare.

„Nu cred ca am produs prea multa electricitate”, a afirmat Moore, adaugand „cred ca am produs prea multa energie cu tehnologia gresita”.

Declaratiile sale au fost criticate, printre altii, de Andrea Shipley, director executiv al miscarii ecologiste Snake River Alliance, care a afirmat: „Singurul motiv pentru care Patrick Moore sustine un lucru atat de nesigur si riscant precum energhia nucleara este acela ca este platit de industria nucleara sa o faca”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro