Sari direct la conținut

UPDATE Explicația ministrului Justiției pentru scrisoarea anti-Kovesi trimisă Financial Times: „E trimisă în numele Guvernului”

HotNews.ro
Tudorel Toader, Foto: AGERPRES
Tudorel Toader, Foto: AGERPRES

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat pentru HotNews.ro că scrisoarea transmisă publicației Financial Times în care arată că Laura Codruța Kovesi nu ar trebui numită în funcția de procuror european a fost trimisă în numele Guvernului.

„Este o scrisoare oficială, redactată și trimisă în numele Guvernului României”, a răspuns Tudorel Toader, întrebat de HotNews.ro despre scrisoarea trimisă cunoscutei publicații financiare Financial Times.

Întrebat dacă a trimis această scrisoare și altor publicații sau instituții, dacă este o replică la articolul publicat de conducerea publicației și dacă este vorba despre un articol plătit, Tudorel Toader a transmis, tot printr-un sms: „Nu am știut că articolul inițial a fost plătit”. HotNews.ro nu menționase sub nicio formă că editorialul ar fi fost plătit.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a trimis o scrisoare cunoscutei publicații financiare Financial Times în care spune că ”nu are nimic personal împotriva Laurei Codruța Kovesi”, dar ea nu ar trebui numită în funcția de procuror european. Materialul este intitulat ”Coerciția folosită în campania anticorupție românească”.

  • Scrisoarea ministrului Toader a apărut la rubrica Letters to the Editor, unde, de obicei, dar nu numai, autorii scriu pe teme abordate deja de ziar, cu opinii adverse sau complementare pozițiilor ziarului. Scrisoarea lui Toader apare printre texte scrise, între alții, de autorități locale din Marea Britanie, analiști, lobbyiști, finanțiști care au ceva de spus pe teme ce se întind de la producția japoneză de mașini la educarea muncitorilor britanici.

”Nu am nimic personal contra Laurei Codruța Kovesi, unul dintre cei trei candidați la poziția de procuror-șef în noua instituție a Procurorului European. Dar, din toate dovezile pe care le-am văzut – de la judecători, procurori și alte surse credibile – ea nu ar trebui numită în această poziție de o importanță vitală”, scrie Toader în Financial Times.

Mesajul ministrului Justiției vine în condițiile în care astăzi, la Bruxelles, are loc Conferința președinților, formată din președintele Parlamentului European și liderii grupurilor politice, care vor atabili echipa de negociere cu Consiliul UE pentru desemnarea viitorului procuror-șef european, post pentru care candidează Laura Codruța Kovesi. Tot astăzi, Kovesi este chemată la audieri la secția de anchetare a magistraților în dosarul în care este urmărită penal după un denunț al lui Sebastian Ghiță.

”Doamna Kovesi nu a fost demisă anul trecut pentru că agenția anti-corupție pe care o conducea, DNA, viza politicieni corupți. Ea a fost demisă pentru că DNA încălca legea. Curtea noastră constituțională a spus acest lucru. Strategia de anchetare a doamnei Kovesi se baza pe coerciție”, susține Toader.

În 28 februarie, Financial Times a publicat un editorial semnat de Consiliul Editorial și intitulat „Femeia potrivită pentru postul de procuror-șef al Europei”.

În 22 februarie 2018, Tudorel Toader a anunțat declanșarea procedurii de revocare a procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, prezentând un raport cu 20 de „acte și fapte de netolerat într-un stat de drept”. Principalele acuzații: anchetarea Guvernului pentru controversata Ordonanță 13, comportament autoritar și discreționar, prioritizarea dosarelor în funcție de impactul mediatic, refuzul de a se prezenta la audierile din Parlament, lipsa unei reacții adecvate în cazul presupuselor abuzuri de la DNA Ploiești.

La punctul 13 al raportului, Tudorel Toader a acuzat-o pe Kovesi că afectează imaginea României. „Au fost exprimate critici vehemente cu privire la propuneri de modificare legislativă, propuneri care s-au dovedit a fi constituţionale. Afirmaţiile sunt fără precedent, au afectat iremediabil imaginea României. Sunt de natură să creeze o imagine falsă asupra României şi a statului de drept”, a susținut ministrul Justiţiei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro