Sari direct la conținut

Uraganul Beryl va lovi Caraibele. Viteza vântului depășește 200 km/h

HotNews.ro
In asteptarea uraganului, Foto: Hotnews
In asteptarea uraganului, Foto: Hotnews

Uraganul Beryl avansează către Caraibe cu o viteză a vântului de peste 200 km/h, cu riscuri „potențial mortale” pentru Insulele Antile, informează AFP.

În timpul nopții, Beryl s-a transformat din furtună tropicală în uragan de categoria 4, a anunțat Centrul Național al Uraganelor (CNU) din Miami (SUA).

Un fenomen climatic la acest nivel este extrem de rar atât de devreme în sezonul uraganelor care se întinde de la începutul lui iunie până la sfârșitul lui noiembrie.

„Doar cinci uragane majore (de cel puțin categoria 3) au fost înregistrate înainte de prima săptămână din iulie. Dacă Beryl va deveni un uragan major, ar fi al șaselea”, a explicat, pe X, Michael Lowry, expert în uragane.

O alertă de uragan a fost emisă pentru Barbados, Santa Lucia, Saint-Vincent-et-les-Grenadines și Grenada. În Barbados, benzinăriile au fost luate cu asalt de cei care vor să-și facă rezerve de combustibil.

Supermarketurile și prăvălii s-au umplut de clienți care-și fac provizii de apă, hrană și alte produse de primă necesitate, iar localnicii bat ferestrele în scânduri pentru a le proteja de vânt.

„Condițiile de uragan, cu vânturi devastatoare, ploi puternice, inundații și cu nivelul apelor cu peste 2 metri peste cel normal, sunt așteptate la primele ore ale dimineții de luni”, a estimat CNU.

Agrenția americană de observație oceanică și atmosferică a estimat, la finele lunii mai, un sezon al uraganelor ieșit din comun, cu posibilitatea a 4-7 uragane de categoria 3 sau mai mare.

Estimarea este legată de apariția fenomenului La Nina, precum și de temperaturile foarte ridicate ale apelor din Oceanul Atlantic.

INTERVIURILE HotNews.ro