Va adera România la Schengen în 2023? Câteva momente cheie de pe agenda europeană
- Redactia Hotnews
Anul 2023 poate să fie anul aderării României la spațiul Schengen, dacă acest subiect va fi abordat coerent și cu profesionalism, susține europarlamentarul PSD Victor Negrescu, care enumeră câteva momente cheie de pe agenda europeană în acest an.
El susține că este nevoie de o acțiune externă mai dinamică, de implicare la cel mai înalt nivel și de o mai bună cooperare între toți cei care pot ajuta la realizarea acestui obiectiv:
- „Toți am văzut ce a putut face Croația, prin aderarea la zona euro și la spațiul Schengen, începând cu 1 ianuarie, deși a intrat în Uniunea Europeană după România. (…)
- De cealaltă parte, Bulgaria nu ezită să acționeze direct. Vizita de la Viena a președintelui social-democrat din Bulgaria deja produce rezultate. La finalul lunii ianuarie, cancelarul austriac va merge împreună cu ministrul de interne la frontiera dintre Bulgaria și Turcia pentru a identifica și propune împreună soluții la nivel european în vederea combaterii fenomenului migrațional.
- Această abordare este corectă și reprezintă un fel de a face politică europeană care poate produce rezultate. Să nu mire pe nimeni dacă Bulgaria va lăsa România în urmă dacă se va pune problema, o fac deja privind aderarea la zona euro”.
Negrescu enumeră câteva momente cheie aflate pe agenda europeană în acest an:
- În perioada 25-27 ianuarie va avea loc în Suedia reuniunea informală a Consiliului de Justiție și Afaceri Interne (JAI).
„Este obligatoriu pentru România să profite de acest moment pentru a clarifica disensiunile cu Austria și pentru a solicita un calendar ferm de aderare. De asemenea, trebuie să solicite ca extinderea Schengen să fie pe ordinea de zi a Consiliului JAI din martie sau iunie”.
- În perioada 9-10 februarie, va avea loc Consiliul European.
„Este important ca subiectul aderării României la spațiul Schengen să rămână pe agenda europeană. Șefii de stat și de guvern trebuie să abordeze această tematică și să clarifice aspectele restante”.
Președintele Bulgariei, invitatul lui Nehammer la concertul de Anul Nou de la Viena
Veto-ul Austriei împotriva aderării României şi Bulgariei la Schengen a provocat nemulţumire în ambele ţări, iar cancelarul federal Karl Nehammer încearcă acum, în mod evident, să repare porţelanurile sparte, comentează cotidianul austriac Die Presse, menţionând că preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a fost invitatul lui Nehammer la concertul de Anul Nou de la Viena.
Cancelarul Austriei a postat duminică pe rețelele sociale fotografii în care apare alături de președintele Bulgariei.
„Concertul de Anul Nou (al Filarmonicii din Viena) este un eveniment cultural marcant în Austria și inspiră milioane de oameni din întreaga lume. Mă bucur foarte mult că președintele Bulgariei, Rumen Radev, a acceptat invitația mea la Concertul de Anul Nou de la Viena”, a scris Nehammer.
Das #Neujahrskonzert ist ein kultureller Höhepunkt in Österreich und begeistert Millionen Menschen auf der ganzen Welt. Es freut mich sehr, dass Bulgariens Präsident Rumen Radew meiner Einladung zum Neujahrskonzert nach Wien gefolgt ist. pic.twitter.com/9vmy4IKlf2
— Karl Nehammer (@karlnehammer) January 1, 2023
„Vizita sa ne-a oferit de asemenea ocazia de a discuta despre subiectele și provocările actuale. Austria sprijină toate eforturile Bulgariei de a proteja în mod eficient frontierele externe și de a reduce migrația ilegală. Solicit acest sprijin și din partea UE”, a mai scris cancelarul austriac într-o altă postare.
Cancelarul austriac Karl Nehammer şi ministrul său de interne Gerhard Karner ar urma să facă o vizită la frontiera bulgară, pe 23 ianuarie, potrivit agenţiei austriece de presă APA.
Deplasarea cancelarului Austriei, Karl Nehammer, de pe 23 ianuarie în Bulgaria este un exercițiu de imagine, aceasta fiind o ocazie pentru a da bine în fața electoratului înainte de alegerile regionale, susține europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan. Vicepreședintele grupului PPE din Parlamentul European crede că vizita oficialilor austrieci are strict scop electoral și că Austria nu-și va schimba retorica privind migrația.
„Nu vreau să mă gândesc ce s-ar întâmpla dacă acest lucru nu se va întâmpla”
Preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, aflată în 20 decembrie la București, a susținut din nou că „va lupta” ca România să fie primită în Schengen în 2023, spunând că nu vrea să se gândească „ce s-ar întâmpla dacă acest lucru nu se va întâmpla”.
România aparține spațiului Schengen și nu există nicio justificare pentru a respinge aderarea acesteia la Schengen, iar Parlamentul European va insista ca acest lucru să se întâmple în 2023, a declarat șefa Parlamentului European într-o conferință de presă susținută alături de Klaus Iohannis.
Roberta Metsola a avansat și un termen pentru intrarea României în spațiul Schengen: prima parte a anului 2023:
- „Vreau să mă asigur că în 2023 vom reuși, pentru că nu avem alternativă.
- În 2024 sunt alegeri europene. Care va fi mesajul nostru pentru cetățenii europeni din România? Votați pentru Parlamentul European, casa democrației.
- Responsabilitatea mea este să conving, dar și să livrez. Și cred că este momentul ca România să intre în Schengen. În prima jumătate a anului 2023 ar trebui ca România să adere la Schengen”.
De altfel, și președintele Klaus Iohannis a spus, în conferința de presă susținută alături de Metsola, că tema intrării României în Schengen va fi tranșată în prima reuniune a Consiliului JAI, programată în martie 2023.
Reamintim că România, care așteaptă intrarea în Schengen de 11 ani, nu a intrat în spațiul european de liberă circulație deși a avut sprijinul a 26 de state membre ale UE. Austria a reușit să blocheze, în Consiliul JAI din 8 decembrie, aderarea la Schengen, pentru o astfel de decizie fiind necesară unanimitate. Olanda i s-a alăturat, în condițiile în care se opune aderării Bulgariei, iar votul a fost dat „la pachet cu România”. În acelaşi timp, Croaţia a primit undă verde să adere la Schengen de la 1 ianuarie 2023.
(Foto: Dreamstime.com)