Sari direct la conținut

Vaccinul AstraZeneca, eficace împotriva variantei britanice a coronavirusului – potrivit unui studiu Oxford

HotNews.ro
Vaccinul AstraZeneca, Foto: Prabin Ranabhat/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia
Vaccinul AstraZeneca, Foto: Prabin Ranabhat/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de Universitatea Oxford şi de compania AstraZeneca are eficacitate similară împotriva variantei britanice a coronavirusului ca şi împotriva variantelor aflate anterior în circulaţie, a anunţat vineri universitatea britanică, potrivit Agerpres, care citează Reuters.

Varianta identificată pentru prima dată în comitatul Kent, sudul Angliei, este mai contagioasă, ceea ce a determinat multe state să restricţioneze călătoriile în Marea Britanie.

Simultan cu lockdown-ul impus luna trecută după un nou vârf al infectărilor provocat de această tulpină, Marea Britanie a început administrarea vaccinului de la AstraZeneca. Până în prezent, peste 10 milioane de oameni au primit o primă doză de vaccin, fie de la AstraZeneca, fie de la Pfizer.

Potrivit responsabililor, se crede că vaccinurile sunt eficiente împotriva variantelor aflate în circulaţie în ţară.

‘Datele din studiile noastre cu vaccinul ChAdOx1 în Regatul Unit arată că vaccinul nu protejează doar împotriva virusului pandemic originar, ci protejează şi împotriva noii variante B.1.1.7, care a provocat o creştere a incidenţei bolii de la sfârşitul lui 2020 în Marea Britanie’, a afirmat Andrew Pollard, investigatorul şef al studiului realizat de Oxford.

La rândul său, Sarah Gilbert, unul din cercetătorii care au dezvoltat vaccinul, a subliniat că, deşi acesta are eficacitate contra variantei britanice, el ar trebui adaptat pentru o viitoare tulpină.

‘Lucrăm cu AstraZeneca pentru a optimiza procesul cerut de o modificare de tulpină dacă va deveni necesar’, a adăugat ea.

Rezultatele, publicate în forma pre-print şi care nu au fost încă supuse procedurii de peer-review, prezintă şi o analiză recentă ce arată că vaccinarea provoacă o reducere a perioadei de incubaţie şi a încărcăturii virale, ceea ce se poate traduce într-o scădere a transmiterii bolii, mai spune Universitatea Oxford.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro