Sari direct la conținut

Vaccinul Pfizer ar putea să fie mai puțin eficient la oamenii care suferă de obezitate, spune un studiu

HotNews.ro
Pfizer, Foto: Sam Aronov / Zuma Press / Profimedia
Pfizer, Foto: Sam Aronov / Zuma Press / Profimedia

Angajații din sănătate care s-au imunizat cu ambele doze ale vaccinului anti-Covid Pfizer, dar suferă de obezitate, au produs doar jumătate din cantitatea de anticorpi pe care oamenii sănătoși au produs-o, au descoperit cercetătorii italieni, relatează The Guardian.

Deși este devreme să se știe ce înseamnă acest lucru pentru eficacitatea vaccinului, ar putea presupune că oamenii cu obezitate au nevoie de o doză suplimentară pentru a se asigura că sunt în mod adecvat împotriva coronavirusului.

O cercetare anterioară a sugerat că obezitatea – care este definită ca având un indice al masei corporale de peste 30 – crește riscul decesului din cauza Covid cu aproape 50%, precum și un risc crescut mai mare cu 115% de a ajunge la spital.

Asta s-ar putea datora și faptului că persoanele cu obezitate au adesea și alte afecțiuni medicale asociate, cum ar fi bolile de inimă și diabet de tip 2, dar excesul de grăsime corporală poate provoca, de asemenea, modificări metabolice, cum ar fi rezistența la insulină și inflamația, care îngreunează lupta organismului împotriva infecțiilor.

Această inflamașie scăzută în corp ar putea de asemenea slăbi anumite reacții imune, inclusiv al celor lansate de către celulele B și T care declanșează un răspuns protector după vaccinare.

Cercetări separate au arătat că vaccinul antigripal are o eficiență redusă la jumătate la persoanele cu obezitate în comparație cu cei care au o greutate sănătoasă.

Noul studiu, care nu a beneficiat încă de un peer review, oferă primele dovezi directe care sugerează că o problemă similară ar putea apărea și la vaccinurile anti-Covid-19.

Aldo Venuti, de la Istituti Fisioterapici Ospitalieri din Roma, și colegii acestuia au evaluat reacția anticorpilor după două doze de vaccin Pfizer / BioNTech la 248 de lucrători din domeniul sănătății.

La șapte zile de la primirea celei de-a doua doze, 99,5% dintre aceștia au dezvoltat anticorpi.

Cu toate acestea, răspunsul imunitar a fost ”atenuat” la persoanele care erau supraponderale și obeze.

”Deoarece obezitatea este un factor de risc major pentru morbiditate și mortalitate pentru pacienții cu Covid-19, este obligatoriu să faceți o strategie eficientă de vaccinare pentru acest subgrup”, au scris Aldo și colegii săi.

”Deși sunt necesare studii suplimentare, aceste date pot avea implicații importante asupra dezvoltării strategiilor de vaccinare pentru Covid-19, în special la persoanele obeze. Dacă datele noastre ar fi confirmate prin studii mai ample, vaccinarea persoanelor obeze cu o doză suplimentară de vaccin sau cu o doză mai mare ar putea fi opțiuni care să fie evaluate la acest segment de populație. ”

Într-un studiu separat al angajaților din sănătate din Brazilia, Danny Altmann, profesor imunolog la Imperial College din Londra, arată că infecția cu Sars-CoV-2 este de asemenea mai comună la oamenii cu un indice al masei corporale mai mare, iar aceștia au tendința de a avea un răspuns imunitar mai scăzut la infectare.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro