Sari direct la conținut

Valeriu Gheorghiţă: Dacă avem doze care se pot irosi şi nu mai avem cui să le administrăm, evident că orice persoană poate să fie vaccinată, doar nu o să aruncăm dozele

HotNews.ro
Vaccin COVID-19 in Romania, Foto: Guvernul Romaniei
Vaccin COVID-19 in Romania, Foto: Guvernul Romaniei

Fiecare centru de vaccinare trebuie să facă o listă de așteptare astfel încât dacă o persoană nu se poate prezenta atunci când s-a programat să fie chemate alte persoane înscrise tot în etapa a doua, pentru ca dozele de vaccin să nu fie aruncate, spune coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă. „În situaţia în care suntem realmente puşi în faţa faptului să avem doze care se pot irosi şi nu mai avem cui să le administrăm, evident că orice persoană în acea situaţie poate să beneficieze de vaccinare pentru că doar nu o să aruncăm dozele şi să rămână nefolosite”, afirmă medicul.

  • „Această listă de aşteptare poate prelua şi ne dorim să preia inclusiv acest rol în care dacă sunt persoane care nu se prezintă din varii motive, conform programării pe care o au, sau se regăşeşte la centrul de vaccinare o contraindicaţie pacientul respectiv are febră şi nu poate să fie vaccinat, vor fi notificate persoanele din lista de aşteptare să se prezinte în timp util pentru efectuarea vaccinării. Vor fi persoane din etapa a doua.
  • Din acest motiv vrem să avem această funcţionalitate a platformei de programe şi sunt convins că o să şi reuşim”, a declarat Gheorghiţă, întrebat duminică, la Digi 24, despre afirmaţiile lui Raed Arafat potrivit cărora în etapa a doua a campaniei de vaccinare se pot imuniza inclusiv persoanele care nu sunt incluse în această etapă, dacă rămân doze de vaccin nefolosite.

El a precizat că dacă se ajunge în situaţia ca dozele respective să fie irosite pentru că nu ar avea cui să fie administrate, atunci orice persoane poate să fie imunizată.

  • „În situaţia în care suntem realmente puşi în faţa faptului să avem doze care se pot irosi şi nu mai avem cui să le administrăm, evident că orice persoană în acea situaţie poate să beneficieze de vaccinare pentru că doar nu o să aruncăm dozele şi să rămână nefolosite.
  • Dar în situaţia asta este important să încercăm să identificăm persoanele care au cea mai mare nevoie de acele doze, respectiv persoanele care ideal sunt programate a doua zi sau a treia zi şi care pot să fie mobilizate să se prezinte la centrul de vaccinare pentru că noi nu aflăm într-un minut că nu mai avem persoane programe, putem şti din timpul zilei câte persoane mai avem pe lista de aşteptare şi câte doze de vaccin mai avem disponibile. Lucrurile astea nu le afli cu un minut înainte să se termine programul la centrul de vaccinare. Cred că o coordonare bună la nivelul fiecărui centru de vaccinare ne asigură o rată maximală de utilizare a dozelor”, a mai spus Valeriu Gheorghiţă, citat de News.ro.

Şeful DSU Raed Arafat a afirmat vineri, la Digi FM, că intenţia este să nu se piardă nicio doză de vaccin împotriva COVID-19 şi prin urmare persoanele să se poată vaccina chiar dacă nu fac parte din grupa respectivă şi nu s-au înscris pentru vaccinare.

„Intenţia de la comitet este să nu se piardă nici o doză. Ce înseamnă acest lucru? Dacă vezi că s-au înscris atâţia şi au venit doar atâţia, atunci la diferenţa de doze identifici undeva unde sunt oameni de vaccinat şi doresc să se vaccineze şi le foloseşti. Chiar dacă oamenii respectivi nu fac parte din grupa respectivă, nu s-au înscris încă. Asta s-a folosit şi în alte ţări. Oamenii care se înscriu trebuie să fie responsabili. Dacă te-ai înscris, atunci te duci. Dacă nu vrei să te duci, nu te înscrii”, a spus Arafat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro