Sari direct la conținut

Valoarea Trump Media s-a prăbușit la doar 6 luni după listarea sa pe bursă

HotNews.ro
Valoarea Trump Media s-a prăbușit la doar 6 luni după listarea sa pe bursă
Donald Trump a revenit pe „X”, fosta rețea Twitter, FOTO: Shutterstock

Prețul acțiunilor Trump Media, compania fondată și controlată de fostul președinte american Donald Trump, s-a prăbușit cu 70% de la listarea pe bursă din luna martie, relatează Markets Insider.

Un analist consideră însă că și după această prăbușire capitalizarea pe bursă a companiei, care se ridică în prezent la aproximativ 3 miliarde de dolari, este nejustificat de mare.

„Conform datelor Bloomberg, au avut vânzări de 837.000 de dolari în ultimul trimestru și o pierdere netă de 16,4 milioane de dolari. Cifrele nu se potrivesc”, a spus Jay Woods, strateg global la Freedom Capital Markets, pentru Business Insider.

Un indicator tradițional de evaluare a justeții valorii unei companii pe bursă – raportul dintre prețul acțiunilor și vânzările companiei – arată catastrofal. Raportul este de 1.864 de ori în favoarea prețului, Trump Media generând venituri de mai puțin de 2 milioane de dolari în ultimele douăsprezece luni.

Woods a subliniat că evaluarea actuală „pare de nejustificat” și că una dintre problemele Trump Media este potențialul limitat de creștere a Truth Social, rețeaua de socializare deținută de companie, din cauza naturii sale de partizanat politic.

Trump rămâne acționarul majoritar al Trump Media

Donald Trump a anunțat în octombrie 2021 lansarea Truth Social în contextul în care la momentul respectiv marile rețele de socializare îi suspendaseră contul din cauza comentariilor pe care le-a făcut înaintea și în timpul revoltei mortale de la Capitoliul american. Majoritatea utilizatorilor acestei rețele de socializare sunt susținători ai lui Donald Trump sau ai Partidului Republican.

„Au dificultăți în reținerea și creșterea numărului de utilizatori, iar potențialul pare limitat – mai ales dacă el pierde alegerile”, a spus Woods, referindu-se la scrutinul prezidențial pe care Statele Unite îl vor organiza în luna noiembrie.

„Relevanța și vârsta sa vor juca un rol, la fel ca și faptul că aceasta (n.r. Tuth Social) nu a devenit niciodată un ‘loc de joacă’ social pentru altceva decât politica.”

O altă problemă care apasă asupra prețului acțiunilor Truth Social este utilizarea tot mai frecventă de către Donald Trump a platformei rivale „X”, deținută de Elon Musk.

De asemenea, s-a încheiat recent o perioadă de restricție pentru vânzarea acțiunilor de către persoane din interiorul Trump Media, ceea ce ar putea pune o presiune suplimentară asupra acțiunilor.

În pofida listării pe bursă ce a avut loc pe 26 martie, Donald Trump a ales să păstreze controlul majoritar asupra companiei, deținând în prezent 59% din pachetul total de acțiuni al Trump Media.

INTERVIURILE HotNews.ro