Sari direct la conținut

Valonia ameninta ca va bloca din nou acordul UE-Canada

HotNews.ro
Canada-UE, Foto: Comisia Europeana
Canada-UE, Foto: Comisia Europeana

Regiunea belgiana Valonia a amenintat vineri ca va bloca din nou tratatul de liber schimb dintre Uniunea Europeana si Canada (CETA), acuzandu-l pe premierul guvernului federal de la Bruxelles, Charles Michel, ca nu respecta termenii compromisului prin care aceasta regiune si-a dat la sfarsitul lunii octombrie acordul pentru semnarea acestui tratat, transmite Agerpres.

„Se va crea o noua criza in Europa si nu acesta este obiectivul nostru, dar guvernul federal, (premierul) Michel, aprinde fitilul”, a declarat premierul valon Paul Magnette, la postul public de televiziune RTBF. El l-a acuzat in continuare pe seful executivului belgian ca abuzeaza de rabdarea valonilor si a amenintat ca va „activa clauza ce permite (Valoniei) sa suspende CETA”, daca nu primeste rapid clarificari.

Dupa ce Romania si Bulgaria si-au ridicat obiectiile cu privire la tratatul CETA, in urma acordului la care au ajuns cu Canada in chestiunea liberalizarii regimului de vize, toate statele din UE si-au dat consimtamantul pentru incheierea acestui tratat, cu exceptia Belgiei, care nu reusise sa obtina avizul regiunii Valonia.

Aceasta din urma a blocat semnarea acordului CETA, fiind nemultumita de mai multe prevederi ale tratatului, in special cele referitoare la arbitrajul disputelor comerciale, protectia sociala, efectele asupra agriculturii si industriei traditionale sau protectia mediului.

Dupa mai multe zile de negocieri dificile, pe 27 octombrie s-a ajuns la un compromis si Valonia a acceptat acordul, semnat pe 30 octombrie la Bruxelles in prezenta premierului canadian Justin Trudeau.

Acum noile tensiuni sunt legate de o prevedere a tratatului in care se mentioneaza ca Belgia „va solicita avizul Curtii de Justitie a Uniunii Europene privind compatibilitatea mecanismului ICS (tribunalele de arbitraj prevazute in CETA pentru solutionarea disputelor intre state si companii) cu tratatele europene”.

Solicitarea acestui aviz a fost o concesie facuta valonilor pentru a debloca semnarea tratatului. Insa premierul Charles Michel a declarat pe 24 noiembrie in fata parlamentului ca va evalua „la momentul potrivit (…) daca este nevoie sa se formuleze o asemenea cerere”, declaratie ce a provocat nemultumirea lui Paul Magnette, care considera ca respectiva solicitare trebuie transmisa imediat Curtii de Justitie a UE.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro