Sari direct la conținut

„Victimele trebuie crezute”. Reacția fundației care organizează Gala Superscrieri, după ce un jurnalist premiat a fost acuzat de viol

Premiile Superscrieri s-au acordat luni, 20 martie, Foto: Facebook / Tudor Mușat
Premiile Superscrieri s-au acordat luni, 20 martie, Foto: Facebook / Tudor Mușat

Fundaţia Friends for Friends, organizatorii Galei Superscrieri, a postat o reacţie pe pagina oficială de Facebook la mărturiile jurnalistei Adina Florea care îl acuză pe un fost coleg de viol. Organizația îşi exprimă solidaritatea cu Adina Florea şi cu victimele violenţei sexuale şi ale altor forme de abuz.

„Ne solidarizăm cu Adina Florea, care îl acuză pe Răzvan Băltărețu, fost redactor șef VICE România de viol. În lumina acestor acuzații grave, simțim nevoia să adresăm câteva puncte esențiale”, au scris reprezentanții Fundației.

Aceștia precizează că „astfel de acuzații sunt extrem de serioase și trebuie tratate cu atenția și respectul cuvenit. Victimele trebuie crezute”.

Organizatorii subliniază faptul că premiul Superscrieri a fost acordat de juriu pentru VICE România, pe baza meritelor jurnalistice ale echipei, pentru contribuția lor semnificativă la peisajul media românesc. „Echipa VICE a demonstrat profesionalism și integritate în munca ei, fapt pentru care a fost recunoscută și apreciată”.

„În concluzie, ne exprimăm solidaritatea cu victimele violenței sexuale și a altor forme de abuz. Dorim să încurajăm jurnalismul în sprijinul acestora. Vom face demersuri concrete în viitorul Superscrieri”, se încheie postarea.

„Am o problemă să-mi văd violatorul premiat pe scenă”

Marți dimineață, jurnalista Adina Florea a scris pe Facebook că nu a fost la Gala Superscrieri de luni seară „pentru că am o problemă să-mi văd violatorul premiat pe scenă”.

Ea a relatat că în 2015, Răzvan Băltărețu, fost redactor-șef al publicației Vice a violat-o. Sunat de Hotnews.ro, Băltărețu susține că „noi am avut o relaţie” și că „nu am discreditat niciodată ideea de consimţământ şi necesitatea consimţământului”.

„În iulie 2015, atunci când aveam abia 20 de ani împliniți, s-a urcat peste mine și m-a violat în timp ce-i urlam nu. Apoi a adormit în patul meu, iar eu am plecat să dorm pe malul Dâmboviței, în fața căminelor de la Grozăvești”, a scris marţi jurnalista Adina Florea pe Facebook, în contextul în care jurnalistul Răzvan Băltăreţu a ridicat, luni seara, la concursul Superscrieri, premiul onorific pentru întreaga activitate acordat redacţiei Vice, unde Băltărețu a ocupat funcţia de redactor-şef din 2021.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro