Sari direct la conținut

Victoriile rușilor din estul Ucrainei au venit cu un cost foarte ridicat / Cât poate susține Moscova ritmul pierderilor?

HotNews.ro
Vladimir Putin, Foto: captura tv
Vladimir Putin, Foto: captura tv

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a descris lupta din Donbas, care cuprinde regiunile Luhansk și Donețk, ca fiind „cea mai dură – extrem de dificilă”. Superioritatea de foc a ocupanților se simte încă foarte mult, potrivit Al Jazeera.

Forțele ucrainene au efectuat o retragere tactică din Lisiciansk, ultimul oraș liber din estul regiunii Luhansk, în cea de-a 19-a săptămână de invazie a Rusiei.

„În fața avantajului multiplu al trupelor de ocupație rusești în materie de artilerie, aviație, sisteme active de foc, muniție și personal, continuarea apărării orașului ar duce la consecințe fatale”, a declarat Statul Major General al armatei ucrainene. „Pentru a salva viețile apărătorilor ucraineni, a fost luată decizia de a pleca”.

La fel ca retragerea din Severodonețk cu o săptămână mai devreme, retragerea din Lisiciansk marchează o îndepărtare de apărarea tenace a orașului Mariupol din luna mai, în care aproape 2.500 de soldați ucraineni au primit ordin să se predea și au fost luați prizonieri după ce și-au epuizat capacitatea de a provoca pierderi atacatorilor ruși.

În Lisiciansk, accentul pentru Ucraina a fost pus pe păstrarea capacității trupelor sale de a lupta încă o zi.

Rusia a revendicat victoria asupra orașului, afirmând că forțele ucrainene s-au retras din ultimul lor bastion din estul provinciei Luhansk. Acest anunț al victoriei a fost prematur, deoarece luptele au continuat în așezările mai mici din Luhansk la 6 iulie.

Cu toate acestea, președintele rus Vladimir Putin le-a acordat colonelului Alexandr Lapin și generalului-maior Esedulla Abachev medalia de Erou al Rusiei pentru comandamentul lor în preluarea orașului Lisiciansk.

Ocuparea întregului Donbas-obiectivul Rusiei din martie-încă departe de realizare

În martie, obiectivul declarat al forțelor rusești era cucerirea Donbasului, și nici măcar acest obiectiv, care include jumătatea rămasă din provincia Donețk aflată încă în mâinile ucrainenilor, nu a fost încă atins.

Natura foarte limitată a victoriei rusești din Luhansk a fost subliniată de un comandant rus veteran, Igor Girkin, cunoscut și sub pseudonimul Igor Ivanovici Strelkov, care în 2014 a fost ministrul apărării pentru Republica Populară Donețk, țară separatistă, și care a avut un rol important în convingerea lui Putin de a întreprinde o intervenție militară în Donbas.

„Aparent, natura defensivă a bătăliei pentru Severodonețk-Lisiciansk din partea comandamentului Forțelor Armate ale Ucrainei a fost deliberată”, a scris Girkin, care are cunoștințe personale despre terenul bătăliei, pe Telegram.

Soldat rus pe frontul din Ucraina Foto: Alexey Maishev / Sputnik / Profimedia

„Luptele au fost prelungite doar cu scopul de a câștiga cât mai mult timp posibil și de a provoca pierderi maxime forțelor de atac rusești. După ce pierderea principalelor poziții era un deznodământ inevitabil, comandamentul Forțelor Armate ale Ucrainei a reușit să retragă nucleul trupelor sale de apărare, evitând încercuirea chiar și a unei mici părți dintre ele – atât în Severodonețk, cât și în zona Lisiciansk și Zolote-Gorskoie.”

Această tactică a fost confirmată de guvernatorul din Luhansk, Serghei Haidai: „Numai în timpul asaltului din Lisiciansk, inamicul a vut mii de morți și răniți. Da, au mai multe forțe și mijloace, dar armata ucraineană este mai bine pregătită și mai motivată.”

Forțele armate ale Ucrainei au crescut și se pregătesc de ofensivă

Girkin notează că, în ultima lună, „Forțele armate ale Ucrainei au crescut continuu numărul de trupe și echipamente militare în toate direcțiile – atât „active”, cât și „adormite”, creând o superioritate constantă în ceea ce privește efectivele, artileria și vehiculele blindate în multe zone. În același timp, inamicul a continuat să formeze rezerve strategice, limitând intrarea lor în luptă chiar și în momentul de vârf al bătăliei pentru Severodonețk-Lisiciansk… Concluzie: Forțele armate ale Ucrainei finalizează pregătirile pentru propriile operațiuni active în una sau mai multe direcții.”

Girkin concluzionează, de asemenea, că a doua etapă a „operațiunii speciale” a lui Putin în Ucraina nu a distrus capacitatea militară ucraineană.

Dimpotrivă, dificultățile Rusiei în a strânge trupe noi înseamnă că tocmai capacitatea rusă este cea care riscă să fie uzată complet.

Girkin prognozează că Rusia s-ar putea afla în retragere pe frontul de nord, lângă Harkov, până la sfârșitul verii, pe măsură ce rezervele ucrainene sunt puse în funcțiune.

„Ignorarea în continuare a incapacității de mai sus ar putea afecta negativ situația la scară strategică”, a spus el.

Militari ucraineni langa Kramatorsk Foto: MIGUEL MEDINA / AFP / Profimedia

Samir Puri, cercetător senior la Institutul Internațional pentru Studii Strategice, a avertizat împotriva judecăților pripite privind rata de uzură a Rusiei.

„Modul Rusiei de a face război pare foarte inuman. Rusia pare să eșueze și să reușească în același timp, în funcție de măsurători”, a declarat Puri.

„Chiar și succesele lor par să fi implicat pierderi la început. Din perspectiva Americii, ceea ce a făcut Rusia cu armata sa este sinucigaș – chiar trădare. Dar există o logică foarte diferită a suferinței și a pierderilor care este aplicată”, a declarat el pentru Al Jazeera.

Indiciul care arată că armata rusă face o pauză în Ucraina

În mod obiectiv, Rusia a avut probleme în a înlocui trupele, iar serviciile secrete ucrainene consideră că desfășoară o mobilizare generală nedeclarată a rezerviștilor și a noilor recruți.

Ultimul bilanț oficial al Rusiei, de 1.351 de morți, a fost dat la 25 martie. La acel moment, NATO a estimat că numărul morților ruși era cuprins între 7.000 și 15.000. În prezent, Ucraina estimează numărul de morți ruși la peste 36.000.

În același timp, Ucraina pare să dezvolte o interceptare mai eficientă a rachetelor rusești împotriva țintelor civile.

Președintele Zelenski a părut din ce în ce mai asertiv în ceea ce privește realizarea unei înlăturări complete a Rusiei de pe teritoriul ucrainean. La 3 iulie, el a repetat mantra conform căreia Ucraina își propune să recupereze tot teritoriul confiscat de Rusia începând cu 2014.

„Ne vom întoarce datorită tacticilor noastre, datorită creșterii aprovizionării cu arme moderne. Ucraina nu dă nimic înapoi”, a declarat el.

Pentru prima oară în cele 133 de zile de război, pe 6 iulie Rusia nu a pretins câștiguri teritoriale în Ucraina, subliniază Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), adăugând că acest lucru întărește evaluarea sa, potrivit căreia forțele rusești au inițiat în mare parte o pauză operațională.

Cu toate acestea, forțele rusești au desfășurat în continuare atacuri terestre limitate și fără succes pe toate axele pe 6 iulie. Astfel de încercări sunt în concordanță cu o pauză operațională rusă, care nu implică sau necesită încetarea completă a ostilităților active.

Aceasta înseamnă, în acest caz, că forțele rusești se vor limita probabil la acțiuni ofensive la scară relativ mică, în timp ce încearcă să creeze condițiile pentru operațiuni ofensive mai semnificative și să refacă puterea de luptă necesară pentru a încerca aceste întreprinderi mai ambițioase.

Kremlinul mobilizează economia Rusiei pentru un război de durată

Kremlinul a continuat să stabilească condițiile pentru mobilizarea economiei rusești în anticiparea unor operațiuni prelungite în Ucraina. Duma de Stat a Rusiei a adoptat în a treia și ultima lectură o lege introdusă de cabinetul de miniștri la 30 iunie, care va permite guvernului rus să supravegheze și să reglementeze relațiile de muncă în întreprinderile rusești (atât de stat, cât și private).

Această lege a mobilizării economiei, așa cum ISW a raportat anterior, va permite oficialilor guvernamentali să recheme lucrătorii din concediile personale, să reprogrameze timpul liber fără consimțământul angajaților și să le ceară lucrătorilor să muncească în weekenduri, în zilele de sărbătoare și noaptea.

suse: Al Jazeera și Institutul pentru Studiul Războiului

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro