Sari direct la conținut

VIDEO „Am crezut că este război”. Testul cu rachete din Coreea de Sud a provocat panică într-un orășel

HotNews.ro
Sistemul tactic de rachete al armatei (ATACMS) folosit în timpul unui exercițiu comun Coreea de Sud-SUA, Foto: Handout / AFP / Profimedia
Sistemul tactic de rachete al armatei (ATACMS) folosit în timpul unui exercițiu comun Coreea de Sud-SUA, Foto: Handout / AFP / Profimedia

Eşecul unui test cu rachetă balistică a provocat panică în Gangneung, un oraş de obicei liniştit din Coreea de Sud, după ce dispozitivul s-a izbit de sol şi a generat un incendiu puternic, au comunicat miercuri oficiali locali, potrivit AFP și Agerpres. SUA și Coreea de Sud au desfăşurat un test cu rachete ca răspuns la o rachetă balistică de rază medie nord-coreeană trasă peste Japonia.

Armata sud-coreeană a lansat marţi seară o rachetă balistică Hyunmoo-2, cu rază scurtă de acţiune, care s-a defectat şi s-a prăbuşit la puţin timp după lansare.

Propulsorul dispozitivului a luat foc, însă ogiva sa nu a explodat, a precizat un reprezentant al armatei sud-coreene pentru agenţia de presă Yonhap.

Seulul şi Washingtonul au desfăşurat multiple exerciţii în comun, testând bombe şi rachete, ca răspuns la o rachetă balistică de rază medie (IRBN) nord-coreeană, care a survolat marţi Japonia.

Imagini virale pe reţelele de socializare, pe care AFP nu le-a putut autentifica, arată o bulă de flăcări portocalii, despre care utilizatorii au spus că a fost localizată în apropiere de baza aeriană Gangneung, pe coasta de est a ţării.

Oamenii au sunat speriați la primărie

”Numeroşi locuitori panicaţi au sunat la primărie”, a declarat pentru AFP o reprezentantă a primăriei din Gangneung.

”La început, nu am ştiut ce s-a întâmplat, deoarece nu am primit niciun avertisment din partea armatei în legătură cu un astfel de antrenament”, a adăugat ea, sub protecţia anonimatului.

Miercuri, armata sud-coreeană a prezentat scuze pentru că le-a stârnit îngrijorare locuitorilor din cauza testului ratat cu rachetă, potrivit Reuters.

Statul Major Interarme sud-coreean a explicat că nu a fost semnalată nicio victimă şi că desfăşoară o anchetă pentru a determina cauza acestui test ratat.

Internații au ironizat momentul

Seulul şi Phenianul sunt în continuare tehnic în război, conflictul din Coreea din 1950-1953 încheindu-se cu un armistiţiu, nu cu un tratat de pace.

Confruntările între cei doi vecini sunt rare, însă prăbuşirea rachetei i-a făcut pe mai mulţi locuitori să creadă că a izbucnit războiul.

”Am crezut că este război, dar s-a dovedit a fi vorba de un antrenament militar”, a scris pe Twitter un internaut.

”De ce le-a luat aşa mult timp să confirme (incidentul – n.r.)? Dacă ar fi fost un război, am fi aflat cu siguranţă a doua zi”, a scris un alt utilizator.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro