Sari direct la conținut

VIDEO Armata rusă a eșuat în ofensiva de la Harkov, susține Volodimir Zelenski, care anunță că frontul din regiune „va fi întărit și mai mult”

HotNews.ro
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski în vizită la Harkov, pe 24 mai 2024., Foto: Ukraine Presidency via Bestimage / Bestimage / Profimedia
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski în vizită la Harkov, pe 24 mai 2024., Foto: Ukraine Presidency via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Trupele ruse au eșuat în ofensiva lor din regiunea Harkov, a declarat președintele Volodimir Zelenski în discursul său video adresat sâmbătă seară națiunii, după ce s-a întâlnit cu comandantul-șef al armatei, generalul Oleksandr Sîrski, scriu The Kyiv Independent și Ukrainska Pravda.

Forțele Moscovei au lansat o nouă ofensivă pe 10 mai în regiunea Harkov, unde ar fi reușit să avanseze până la 10 kilometri, pentru ca apoi trupele ucrainene să le oprească înaintarea, în apropierea primei linii de apărare.

„Am vorbit astăzi cu comandantul-șef (al forțelor armate ucrainene) despre situația în general. Un rezultat foarte important este că armata rusă nu a reușit să-și desfășoare operațiunea de la Harkov. Frontul (de luptă din Harkov) a fost întărit. Și va fi întărit și mai mult”, a afirmat Zelenski, în mesajul său.

Rusia a redus operațiunile ofensive desfășurate în regiunea nord-estică Harkov, în ciuda faptului că intenționează să avanseze în continuare, a declarat guvernatorul regional Oleg Sinegubov anterior în cursul zilei.

Trupele ucrainene opresc forțele ruse „pe cât posibil” și „zdrobesc” unitățile acestora, a mai susținut sâmbătă Zelenski.

După lansarea noii ofensive, Rusia controlează câteva sate de pe două axe separate din regiunea Harkov, una în apropierea orașului Vovceansk și cealaltă în apropierea satului Lyptsi.

Forțele ucrainene controlează „cea mai mare parte din Vovceansk”, a declarat sâmbătă Nazar Voloșin, purtătorul de cuvânt al grupului de forțe din Khortytsia, la televiziunea națională. Orașul este descris de oficialii ucraineni ca fiind aproape distrus, în timp ce Rusia continuă să atace alte așezări învecinate, provocând victime în rândul civililor, notează presa ucraineană.

Cea mai dificilă situație de pe câmpul de luptă se pare că este în regiunea Donețk. Trupele ruse continuă să încerce să avanseze pe mai multe direcții, a anunțat tot sâmbătă Statul Major General al forțelor ucrainene, în cea mai recentă actualizare a sa privind evoluția conflictului.

„Depunem eforturi pentru a asigura mai multe rezerve pentru armata noastră”, a dat asigurări Zelenski, în discursul său.

„Acum avem noi soluții pentru apărarea ucraineană, venite din partea Franței și a Statelor Unite, datorită discuțiilor și întâlnirilor din Franța. (…) Există progrese în livrările de artilerie, inclusiv în ceea ce privește producția de obuze de calibru 155 mm în Ucraina, și pregătim o nouă platformă de producție. Avioanele noastre de luptă și războiul electronic vor avea, de asemenea, mai multe capacități. Sunt recunoscător Franței și (președintelui) Emmanuel Macron personal pentru inițiativa și sprijinul acordat propunerilor noastre de a ne antrena soldații și de a ne aproviziona brigăzile. Pregătim o nouă bază sistematică pentru instruirea unităților ucrainene”, a mai declarat liderul ucrainean.

Zelenski a mai afirmat că „există deja acorduri cu partenerii privind sisteme suplimentare de apărare antiaeriană pentru Ucraina, iar unele dintre aceste decizii vor fi puse în aplicare mai devreme, iar altele – mai aproape de toamnă”.

El a spus „noi acorduri de securitate pentru Ucraina sunt aproape gata”, dar nu a precizat care sunt țările implicate.

Atacurile rușilor au continuat

Un bombardament şi un atac aerian rus au ucis sâmbătă două persoane în sudul şi nord-estul Ucrainei, au anunţat autorităţile locale, potrivit AFP și Agerpres.

Cel puţin 174 de civili au fost ucişi în Ucraina în luna mai, cel mai mare număr din iunie 2023 încoace, într-un moment în care armata rusă avansează în regiunea Harkov, forţând armata ucraineană să se retragă din mai multe oraşe şi sate, au semnalat vineri Naţiunile Unite (ONU), într-un comunicat.

În regiunea Herson din sud, mai mult de jumătate din teritoriul căreia este ocupat de Moscova, un bombardament al artileriei ruse a ucis o femeie de 60 de ani în satul Dudceanî, a anunţat guvernatorul Oleksandr Prokudin.

În regiunea Harkov, aflată sub focul atacurilor transfrontaliere ruse de aproape o lună, „ocupanţii au lovit satul Hotimlea într-un atac aerian”, au precizat autorităţile locale.

„O persoană a murit în urma rănilor, un alt locuitor a fost spitalizat. Urmare a lansării (de către ruşi) a două bombe aeriene, o clădire şcolară a fost distrusă, un magazin şi locuinţe private au fost avariate”, au precizat autorităţile regionale din Harkov, într-un mesaj publicat pe Telegram.

Ucraina acuză regulat Rusia că bombardează zone rezidenţiale de lângă linia frontului, cu scopul de a provoca evacuări. Moscova susţine că nu ţinteşte civili.

Aceste atacuri au venit după ce autorităţile instalate de Moscova au acuzat Ucraina că au ucis 26 de persoane şi au rănit alte zeci în regiunile ocupate Luhansk şi Herson, vineri.

După luni de blocaj, Moscova câştigă teren în Ucraina, în urma ocupării a 47 de oraşe şi sate în total de la începutul acestui an, potrivit preşedintelui rus Vladimir Putin.

Citiți și:

Urmărește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro