Sari direct la conținut

VIDEO Armata rusă a suferit o nouă pierdere usturătoare în sudul Ucrainei

HotNews.ro
Vladimir Putin alaturi de Serghei Soigu si generalul Valeri Gherasimov, seful Statului Major Rus, Foto: Kremlin Pool / Alamy / Profimedia Images
Vladimir Putin alaturi de Serghei Soigu si generalul Valeri Gherasimov, seful Statului Major Rus, Foto: Kremlin Pool / Alamy / Profimedia Images

Forțele rusești din sudul Ucrainei au suferit o nouă pierdere costisitoare, ucrainenii reușind să distrugă cel mai avansat sistem radar mobil pe care îl are Moscova, relatează Ukrinform.

Lovitura a fost anunțată de către Forțele de Apărare Sud ale Ucrainei pe Telegram.

„Sistemul mobil de detectare radar Predel-E (…) a fost prezentat cu fanfară și ambiție unui cerc restrâns de specialiști ruși în luna iunie a acestui an. Apoi ei l-au trimis în Regiunea Herson aflată sub ocupație temporară pentru a monitoriza acțiunile noastre. Dar nimic nu poate fi ascuns de noi pe pământul nostru”, au declarat acestea într-un mesaj transmis pe canalul de mesagerie.

Forțele ucrainene au publicat și o înregistrare video care arată distrugerea sistemului, administratorii paginii Ukraine Weapons Tracker confirmând că aceasta este prima pierdere a unui astfel de echipament pentru armata rusă:

Ukraine Weapons Tracker notează de asemenea că imaginile arată că sistemul Predel-E a fost distrus în Portul Zaliznîi, o localitate din regiunea Herson, cu ajutorul unor rachete ghidate prin satelit (GMLRS). Atât lansatoarele multipe HIMARS, cât și cele M270 primite de Ucraina folosesc astfel de muniții.

Aceste sisteme sunt atât de noi încât singurele imagini disponibile public cu ele par să fie de la o expoziție militară organizată de industria rusă de armament și chiar și în acest caz e vorba de fotografii ale unor machete expuse:

Cât ar costa sistemul radar avansat desfășurat de armata rusă în Herson

Mai multe site-uri ucrainene afirmă că producerea unui sistem Predel-E ar costa 200 de milioane de dolari, însă această informație ar trebui privită cu cel puțin o doză de circumspecție întrucât nu este întru totul clar de unde provine.

Spre comparație, acesta ar fi costul de producție internă al sistemelor de apărare antiaeriană S-400 dezvoltate de Rusia, în timp ce la export ele sunt vândute cu 500-600 de milioane de dolari. În acest preț este inclus și sistemul și rachete de rezervă pentru el.

Un astfel de sistem a fost distrus de forțele ucrainene tot în sudul Ucrainei, în peninsula Crimeea, săptămâna trecută:

Site-ul Oryx care monitorizează independent pierderile suferite de ambele armate care luptă în Ucraina a confirmat distrugerea a 4 lansatoare folosite de bateriile S-400 și a unui vehicul de comandament al sistemului după începerea „operațiunii militare speciale”.

Se crede că ultimul lansator S-400 a fost distrus într-o operațiune pregătitoare pentru raidul desfășurat în Crimeea joia trecută de către forțele speciale ucrainene.

Urmărește ultimele evoluții din a 552-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro