Sari direct la conținut

VIDEO Bătaie cu pumni în Parlamentul din Kosovo după ce un parlamentar a aruncat cu apă în premier

HotNews.ro
Bataie in parlamentul kosovar, Foto: AFP / AFP / Profimedia
Bataie in parlamentul kosovar, Foto: AFP / AFP / Profimedia

O bătaie în toată regula a izbucnit în Parlamentul kosovar după ce unul dintre parlamentari a desfăcut o sticlă de apă și a aruncat cu apă în premier după o dezbatere publică cu privire la o înregistrare audio a unei convorbiri dintre un membru al partidului de guvernare și un oficial din nordul majoritar sârb, relatează Reuters.

Opoziţia din Kosovo a acuzat de multă vreme modul în care prim-ministrul naţionalist Albin Kurti gestionează tensiunile din nord, care a încordat relaţiile cu aliaţii occidentali, Statele Unite şi Uniunea Europeană.

Tulburările din nord s-au intensificat recent de când primarii etnici albanezi și-au preluat posturile în nordul Kosovo, după alegerile din aprilie pe care sârbii le-au boicotat cerând implementarea unui acord vechi de un deceniu pentru mai multă autonomie. Etnicii albanezi reprezintă 90% din populația Kosovo, în timp ce sârbii reprezintă aproximativ 5%.

Joi, un videoclip din interiorul parlamentului a arătat un deputat al partidului de opoziție aruncând cu apă în Kurti și adjunctul său. Apoi totul s-a extins când alți parlamentari din opoziție și coaliția de guvernare s-au apropiat de podiumul unde sunt așezați miniștrii.

Kurti a fost îndepărtat de parlamentarii săi și de gărzile de corp, în timp ce parlamentarii din ambele părți s-au atacat reciproc până când a intervenit poliția.

Dezbaterea vine după ce un site de știri, Nacionale, a publicat o înregistrare audio cu o conversație între președinta partidului lui Kurti, Mimoza Kusari-Lila, și parlamentarul sârb Slavko Simic. Convorbirea a fost înregistrată în iunie anul trecut.

Kusari a putut fi auzită spunând că ea a vorbit anterior la telefon cu un oficial de etnie sârbă, Milan Radojcic, care este sancționat de guvernul SUA pentru crimă organizată și activități legate de corupție.

Radojcic este o persoană căutată și de autoritățile din Kosovo.

„Ceea ce s-a întâmplat în parlamentul kosovar este inacceptabil, iar folosirea violenței este pedepsită”, a declarat președintele parlamentului kosovar Glauk Konjufca și a ordonat amânarea sesiunii cu două ore.

Miercuri, Kurti a declarat că a convenit cu UE să reducă prezența poliției în nord și să ia alte măsuri pentru a reduce tensiunile.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro