Sari direct la conținut

VIDEO Bucureștiul, pământ rusesc. Mesajul delirant al unui oficial rus: „Oriunde conduc un tanc este tot pământul meu iubit!”

HotNews.ro
Kirill Stremousov a filmat un nou mesaj video delirant, Foto: Captura video
Kirill Stremousov a filmat un nou mesaj video delirant, Foto: Captura video

Kirill Stremousov, cel mai cunoscut oficial instalat de ruși în regiunea Herson, afirmă într-un mesaj video delirant că Bucureștiul și de altfel întreaga lume este pământ rusesc.

„Văd munți și văi. Văd râuri și câmpuri. Acestea sunt întinderile Rusiei, aceasta este patria mea mamă. Văd Praga și Varșovia, Budapesta și Bucureștiul. Aceasta este nația rusească. Câte locuri îndrăgite sunt aici!”, exclamă Stremousov.

„Văd pagode în Sri Lanka, văd Coreea și China. Oriunde conduc un tanc este tot pământul meu iubit! Văd râul Amazon, văd și crocodili! Este pământ rusesc, este patria mea mamă! În apropiere sunt piramidele, curg apele bogate ale Nilului, spălând un mal rusesc. Rușii mei, sunt mândru de voi!”, continuă oficialul instalat de ruși în teritoriile ocupate din regiunea Herson aflată în sudul Ucrainei.

„Văd Washingtonul într-o vale, văd Dallasul și Texasul! Cât de plăcut este să bei cvas (n.r. o băutură fermentată făcută din secară sau pâine de secară) gustos aici în Rusia! Soarele răsare asupra [orașului] Sydney, un ornitorinc înoată într-un iaz! Imnul începe să răsune într-un difuzor! Îmi voi începe ziua cu imnul rusesc!”, mai exclamă euforic acesta.

N.r.: La sfârșitul lunii august imnul Ucrainei a fost cel care a răsunat în Crimeea după ce pirații ucraineni au deturnat undele radio Krym, principalul post de radio din peninsulă.

„Uitați niște indieni care fumează o pipă și mi-o oferă”, afirmă Stremousov în timp ce în spatele său poate fi văzut un steag cu o svastică pe ea, simbolul având altă conotație în India decât cea cunoscută în Europa și Occident.

„Întreaga lume îi iubește pe ruși în patria mea mamă”, își încheie oficialul rus mesajul.

„Este cu adevărat unul dintre cele mai bizare lucruri pe care le-am văzut vreodată”, afirmă jurnalistul Francis Scarr de la BBC cu privire la înregistrarea video.

În urmă cu o zi acesta, unul dintre cei mai cunoscuți observatori ai presei din Rusia, vorbea de o înregistrare video difuzată de televiziunile rusești care l-a lăsat „fără cuvinte”, dovadă că propaganda rusească atinge noi culmi.

Cine este Kirill Stremousov

Deși este doar șeful adjunct al administrației instalate de forțele de invazie ale Rusiei în Herson, Stremousov este mult mai cunoscut inclusiv publicului rus decât superiorul său direct, Vladimir Saldo, datorită numeroaselor mesaje video publicate pe canalul său de Telegram, declarațiilor acordate presei de stat din Rusia și intervențiilor avute la televiziunile rusești.

În plus, Saldo a fost transferat la un spital din Moscova sub suspiciunea de otrăvire la începutul lunii august, Stremousov rămânând șeful de facto al ocupanților ruși din Herson tocmai în perioada în care forțele armate ucrainene au început să lanseze în regiune numeroasele lor atacuri cu sistemele HIMARS primite din Statele Unite.

Stremousov este cel care pe 27 iulie anunța presa din Rusia că podul strategic Antonovskiy de peste Nipru a fost închis din cauza atacurilor ucrainene, deplângând apoi pe 22 august că el a fost lovit din nou de ucraineni, tocmai în timp ce era reparat.

O înregistrare video distribuită de Stremousov pe canalul său de Telegram s-a viralizat inclusiv pe rețelele de socializare rusești, acesta fiind pe larg ridiculizat că a filmat pe 30 august, la o zi după ce presa ucraineană anunța declanșarea contraofensivei mult așteptate din sudul țării, un clip în care vorbea de atacul „zadarnic” al ucrainenilor în timp ce o biserică din fundal arăta că el se află de fapt în Rusia.

Mesajele delirante ale oficialului rus

Ulterior, la începutul lui octombrie, când armata ucraineană a reușit să spargă frontul rusesc din Herson în mai multe puncte și să avanseze zeci de kilometri într-o singură zi după mai bine de o lună de lupte grele de pe poziții statice, Stremousov s-a filmat cu podul Antonovskiy în spatele său pentru a arăta că nu a fugit din regiune.

La jumătatea lui septembrie, în perioada în care apărătorii ruși încercau să își apere fortificațiile construite în regiune, Stremousov a încercat să le dea un imbold, avertizând că ucrainenii „sunt pregătiți să ne mănânce copiii” dacă vor reuși să reocupe teritoriul.

Stremousov este de asemenea cel care, într-o intervenție în direct avută la canalul Rossiya-1, afirma la începutul lunii octombrie că forțele rusești de fapt înaintează când se retrag.

Cel mai recent, el a explicat în urmă cu câteva zile pe canalul său de Telegram că evacuarea civililor din Herson cerută de Vladimir Saldo, șeful său care între timp s-a întors la birou după ce a fost externat din spital, reprezintă de fapt un „concediu de odihnă” în Rusia.

„Pentru a evita victimele în rândul populației civile din regiunea Herson în timpul ‘curățării’ teritoriului [de forțele armate ucrainene], administrația regiunii Herson recomandă insistent să se profite de oportunitatea unei călătorii umanitare pentru odihnă și recuperare în Federația Rusă”, a afirmat el vinerea trecută.

Comentariul său a venit la doar o zi după ce Saldo a cerut Moscovei să organizeze evacuarea civililor din regiunea Herson unde conduce administrația de ocupație din cauza loviturilor ucrainene.

„Luaţi-vă copiii şi plecaţi”, i-a îndemnat el pe locuitorii din Herson într-o declaraţie difuzată pe reţelele sociale.

Urmărește ultimele evoluții din a 237-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro