Sari direct la conținut

VIDEO Ce răspund găgăuzii când sunt întrebați ce cred despre România și UE care a investit 40 milioane de euro în regiune în ultimii 10 ani / „Maia Sandu este un conducător american”

HotNews.ro
Statuia lui Lenin în Comrat, Găgăuzia, Foto: Sergei Grits / AP / Profimedia
Statuia lui Lenin în Comrat, Găgăuzia, Foto: Sergei Grits / AP / Profimedia

Corespondenta HotNews.ro din Moldova a fost în Regiunea autonomă Găgăuzia, unde recent alegerile au fost câștigate de reprezentata partidului pro-rus Șor, și a vorbit cu mai mulți localnici despre România, Rusia și investițiile făcute în regiunea de Uniunea Europeană.

Sâmbăta trecută am fost pentru câteva ore în Comrat, centrul administrativ al Unității Autonome Găgăuzia.

Regiunea, care oficial se numește „Găgăuz Yeri”, a fost înființată la începutul 1990 pentru a proteja drepturile minorității găgăuze de pe teritoriul Republicii Moldova.

În prezent, mulți dintre locuitorii Găgăuziei sunt nostalgici după Uniunea Sovietică, vorbesc doar limba rusă (deși limba oficială în Moldova este româna, iar limba găgăuzilor este apropiată de turcă) și își văd viitorul doar alături de Federația Rusă.

Și asta în condițiile în care Moldova a devenit țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, în iunie 2022.

Ultimele alegeri pentru funcția de guvernator al regiunii au fost câștigate de Evghenia Guţul, reprezentanta partidului pro-rus Șor, interzis ulterior de Curtea Constituțională a Moldovei.

Alături de mai multe centre comerciale noi, cafenele, blocuri de locuit moderne, dar și parcul central recent renovat, în Comrat poți vedea case particulare vechi, dar și monumentul liderului bolșevic Vladimir Lenin.

Totuși, nu toți cei cu care am stat de vorbă gândesc la fel. Unii, mai tineri, cred că viitorul Găgăuziei, ca și al întregului teritoriu al Republicii Moldova, este în Uniunea Europeană.

UE a investit peste 40 milioane de euro în Găgăuzia, în ultimii 10 ani

Regiunea autonomă Găgăuzia. FOTO via Google Maps

În 1994, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei, care a stabilit o structură administrativă, inclusiv un legislativ și un executiv, condus de un guvernator, și competențe autonome specifice pentru regiune.

În prezent, autonomia găgăuză are trei orașe și 23 de raioane, iar populația este de peste 155 mii de persoane. Regiunea exportă mai mult de 40% din producția sa către Uniunea Europeană. În mare parte, este vorba despre vin, ulei de floarea soarelui, lână, piele și textile.

De asemenea, Uniunea Europeană a investit în ultimii 10 ani peste 40 de milioane de euro pentru mai multe proiecte de dezvoltare a Găgăuziei. Este vorba despre modernizarea a zeci de grădiniţe, şcoli şi alte instituţii publice, eficientizarea energetică a caselor și construcția apeductelor.

Pentru a vedea ce au răspuns oamenii la întrebările HotNews.ro urmăriți reportajul video de mai sus.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro