Sari direct la conținut

VIDEO „Cine poate schimba inevitabilul?”, întreabă predicatorul indian care și-a condus 121 de adepți la moarte

HotNews.ro
VIDEO „Cine poate schimba inevitabilul?”, întreabă predicatorul indian care și-a condus 121 de adepți la moarte
AP Singh, unul dintre avocații Curții Supreme a Indiei, alături de membri ai familiilor victimelor, FOTO: Hindustan Times / Imago Stock and People / Profimedia Images

„Bhole Baba”, predicatorul indian care a condus evenimentul religios la care 121 de adepți ai săi au murit striviți într-o busculadă, afirmă că este „profund tulburat” de tragedie, dar că nimeni nu poate schimba soarta, relatează BBC.

Tragedia a avut loc la începutul lunii iunie în statul Uttar Pradesh, cea mai populată regiune a Indiei, când la sfârșitul unei ceremonii religioase la care Bhole Baba și-a invitat adepții s-a creat o busculadă și oamenii care au intrat în panică s-au călcat în picioare.

Pe numele său real Suraj Pal, predicatorul a lucrat aproape un deceniu ca polițist în Uttar Pradesh, înainte de a-și da demisia pentru a urma calea spiritualității.

Reuters relatează că după aceea el a obișnuit să străbată mai multe state din nordul Indiei, unde a atras un număr uriaș de adepți, devenind unul dintre cei mai cunoscuți predicatori din India. Bhole Baba, numele pe care acesta l-a adoptat, se traduce aproximativ drept „Înțeleptul inocent”.

Mass-media din India scrie că popularitatea sa a ajuns atât de mare încât el și-a format o gardă personală care să îi împiedice pe adepții săi care încearcă să îi pupe picioarele pentru a-i cere binecuvântări. El a fost de negăsit după tragedia ce a avut loc pe 2 iunie, însă a făcut acum primele comentarii pentru presa locală din Uttar Pradesh.

„Cine poate schimba inevitabilul? Toată lumea care intră în această lume trebuie să o părăsească într-o zi. Doar momentul este incert”, a spus el.

BBC notează că aceste afirmații ale sale au provocat un val de indignare în India și amintește că majoritatea celor 121 de victime erau femei.

Predicatorul susține că busculada a fost provocată de un „gaz otrăvitor”

Poliția a arestat mai mulți organizatori ai ceremoniei religioase, inclusiv un bărbat care pretinde că este unul dintre cei mai importanți asistenți ai predicatorului. Însă Bhole Baba, care se pretinde un fel de zeu, nu a fost numit în dosarul deschis de poliție și nici nu a fost chemat pentru interogatorii.

El nu a fost numit nici în raportul special redactat de o echipă de investigații formată de guvernul local din Uttar Pradesh pentru a desluși cauzele tragediei. Raportul respectiv afirmă că organizatorii evenimentului au fost responsabili și scoate în evidență mai multe scăpări ale poliției și autorităților locale.

De exemplu, autoritățile au aprobat o adunare cu 80.000 de participanți, dar în realitate 250.000 de adepți ai lui Bhole Baba s-au strâns pentru evenimentul ce a avut loc la începutul lunii trecute. Raportul poliției afirmă că busculada a avut loc după ce adepții săi au început să se împingă la sfârșitul ceremoniei pentru a strânge praful de pe pământul pe care predicatorul a călcat în timp ce părăsea evenimentul.

Predicatorul a negat această versiune a evenimentelor în comentariile făcute pentru presa locală și a repetat acuzații nedovedite lansate anterior de avocatul său. Acesta a spus că „un gaz otrăvitor a fost eliberat la adunare” și că există o „conspirație pentru a știrbi” reputația clientului său.

Avocatul a mai declarat anterior pentru BBC că acuzațiile potrivit cărora clientul său este responsabil de busculadă sunt „false” și că ea a avut loc „din cauza unor elemente antisociale”.

Însă familiile persoanelor care au murit în tragedie l-au învinuit pe predicator și au cerut ca el să fie arestat.

INTERVIURILE HotNews.ro