Sari direct la conținut

VIDEO Ciolacu neagă că România va cere demisia comisarului european pe Agricultură, așa cum a susținut Florin Barbu

HotNews.ro
Marcel Ciolacu, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Marcel Ciolacu, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marţi, că nu a cerut nimeni demisia comisarului european pe Agricultură, el nuanțând declarațiile făcute cu o zi în urmă de ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a susținut, luni, într-o discuţie cu fermierii, la Târgu Mureş, că marţi, în cadrul Consiliului de Miniştri, va cere demisia comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, conform Agerpres.

  • „România a pus prin Consiliul de Miniştri derogările de la GAEC 7 şi 8 a Regulamentului Uniunii Europene. Susţinerea pe care am avut-o din partea celor 15 state, inclusiv Germania şi Franţa, privind derogările de la GAEC 7 şi 8 şi nerespectarea votului care s-a dat în Consiliul de Miniştri de 70% mă vor face mâine, chiar în Consiliul de Miniştri, ca România, şi-mi asum acest lucru, în calitatea mea de ministru, să-i cer demisia public comisarului pentru că nu respectă un vot dat de 15 state”, a declarat luni ministrul Florin Barbu, potrivit Agerpres.
  • Florin Barbu: Voi cere în Consiliul UE demisia comisarului european pentru Agricultură / Este pentru prima oară când un stat va face așa ceva

GAEC 7 se referă la rotația culturilor, iar GAEC 8 la condiția de a lăsa 4% din suprafața fermei nelucrată (pârloagă).

  • „Eu vă spun, merg cu mandatul acesta în care în Consiliul de miniştri, mâine, dacă nu rezolvăm problema GAEC 7 şi 8 derogare, pentru că nu s-a înţeles un lucru şi am încercat să le explic şi comisarului şi la toată lumea, că nu cerem nimic. Noi suntem în perioadă de război, noi suntem afectaţi, cele cinci state, de conflictul care s-a produs de către Rusia împotriva Ucrainei”, a adăugat Barbu.

Marți, premierul Marcel Ciolacu a negat că România va cere demisia comisarului european pentru agricultură, spunând că „nu e un capăt de țară” astfel încât să se mai justifice pentru câteva luni, având în vedere că apoi i se încheie mandatul. Ciolacu a încercat să nuanțeze declarațiile lui Florin Barbu:

  • „Nu a cerut nimeni. Am vorbit și cu doamna Luminița Odobescu (ministrul de Externe – n.r.). Domnul ministru (ministrul Agriculturii, Florin Barbu – n.r.) a spus foarte clar – dacă nu suntem în stare niciunul, ne dăm cu toţii demisia, în frunte cu comisarul european.
  • Acum, pentru câteva luni, nu e un capăt de ţară să cerem demisia cuiva.
  • Știu că am avut și noi un comisar pe agricultură. Eu nu-mi aduc aminte de nimic notabil ce s-a întâmplat în acea perioadă”.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro