Sari direct la conținut

VIDEO Comorile furate în „jaful secolului” de la Muzeul din Dresda au fost expuse din nou pentru public

HotNews.ro
VIDEO Comorile furate în „jaful secolului” de la Muzeul din Dresda au fost expuse din nou pentru public
Bijuterii expuse la Muzeul Grüne Gewölbe din Dresda, FOTO: Sylvio Dittrich / Imago Stock and People / Profimedia Images

Bijuteriile antice furate de la Muzeul Grüne Gewölbe din Dresda într-un jaf spectaculos ce a avut loc acum aproape 5 ani, au fost expuse din nou, marţi, în oraşul din estul Germaniei, transmite agenția DPA, citată de Agerpres.

Bijuteriile sunt expuse fără a fi restaurate, în starea în care au fost recuperate în decembrie 2022.

„Suntem fericiţi şi foarte recunoscători. Azi este o zi frumoasă pentru noi”, a declarat Michael Kretschmer, premierul landului Saxonia, cu ocazia vernisajului expoziţiei.

Marion Ackermann, şeful Colecţiilor de Artă din Dresda a descris ziua ca pe „un moment de o frumuseţe specială”.

Bijuteriile sunt expuse sub o lumină specială, în caseta lor, alături de bijuteriile pe care hoţii nu au reuşit să le extragă. Examinarea atentă a bijuteriilor dezvăluie că o parte dintre acestea au fost deteriorate.

„În prezent presupunem că toate piesele pot fi restaurate” cu sprijinul unor experţi internaţionali, a mai susţinut Ackermann.

Bijuteriile au fost expuse pentru public începând de miercuri.

Spargerea ce a avut loc pe 25 noiembrie 2019 la celebrul muzeu din Saxonia, considerată unul dintre cele mai spectaculoase furturi din istoria Germaniei, a fost descris drept „jaful secolului” în presa din Germania.

Reprezentanții muzeului au crezut inițial că hoții au plecat cu o pradă de un miliard de euro

Hoţii au reuşit să sustragă bijuterii și exponate păstrate la Palatul Regal din Dresda, una dintre cele mai vechi clădiri din oraş şi locul unde se află una dintre cele mai mari colecţii de obiecte preţioase din Europa.

Pentru a-şi pierde urma hoţii au incendiat un tablou de distribuţie a electricităţii din centrul vechi al Dresdei precum şi automobilul cu care au fugit de la locul faptei – acesta a fost incendiat într-o parcare subterană a unui bloc de locuinţe, provocând pagube totale de peste 1 milion de dolari.

Valoarea bijuteriilor și exponatelor furate a fost evaluată la momentul respectiv la un miliard de dolari, hoții dând cea mai mare lovitură din istoria postbelică a muzeelor din întreaga lume.

„Nu doar galeria a fost jefuită, ci toți saxonii”, le declara atunci reporterilor, vizibil afectat, Michael Kretschmer. Grüne Gewölbe are 10 încăperi în care sunt expuse peste 3.000 de obiecte, de la bijuterii la capodopere consacrate.

În anii care au urmat însă valoarea bunurilor furate a fost reevaluată semnificativ în jos, la 113 milioane de euro. Majoritatea comorilor au fost recuperate în decembrie 2022 la o adresă din Berlin.

Şase bărbaţi germani, cu toţii în jurul vârstei de 20 de ani, au fost puşi sub acuzare pentru jaf comis în circumstanţe agravante şi pentru declanşarea unui incendiu periculos. Cinci membri ai aceleiaşi familii au primit pedepse de la patru ani şi patru luni de închisoare şi până la şase ani şi două luni de închisoare.

Cel de-al şaselea membru al familiei, care a prezentat un alibi valid, a fost achitat. Toţi cei şase bărbaţi sunt asociaţi cu familia interlopă Remmo din Berlin.

INTERVIURILE HotNews.ro