Sari direct la conținut

VIDEO Compania americană care a anunțat că va clona mamuții lânoși a reușit, în schimb, să creeze șoareci lânoși

HotNews.ro
VIDEO Compania americană care a anunțat că va clona mamuții lânoși a reușit, în schimb, să creeze șoareci lânoși
foto: Colossal/Mega / The Mega Agency / Profimedia

Planurile de a readuce la viață mamuții lânoși se află pe direcția cea bună, susține Ben Lamm, cofondator al companiei de biotehnologie Colossal Biosciences, citat de The Guardian. Până atunci însă, cercetătorii din cadrul companiei au reușit să creeze o specie complet nouă, șoarecii lânoși.

În studiul care descrie modalitatea prin care a fost creată nouă specie de șoareci de laborator, studiu care nu a trecut încă de etapele de verificare academice, specialiștii susțin că au folosit mai multe tehnici de editare genetică, menite să producă trăsături fizice când mai apropiate de cele ale mamuților.

Printre acestea, susțin oamenii de știință din cadrul Colossal Biosciences, au fost selectate nouă gene asociate cu pilozitatea, textura părului sau culoarea acestuia. Două dintre aceste gene fuseseră deja identificate în genomul mamuților, iar ele au fost editate tocmai pentru a trasmite astfel de trăsături șoarecilor de laborator.

Echipa de cercetători a inoculat șoarecilor inclusiv o genă responsabilă cu metabolizarea grăsimilor, descoperită de asemenea în genomul mamuților, despre care susțin că oferea o rezistență sporită în fața temperaturilor scăzute.

Comunitatea științifică este reticentă față de rezultatul cercetătorilor americani 

Anunțul făcut de oficialii Colossal Biosciences a fost primit cu scepticism de comunitatea științifică internațională. Robin Lovell-Badge, cercetător în cadrul Institutului de Cercetare Biomedicală Francis Crick din Londra, citat de The Guardian, este de părere că o readucere la viață a mamuților este încă departe de a deveni realitate.

„Nu există rezultate care să indice faptul că șoarecii respectivi sunt mai rezistenți la frig decât alții. Tot ce s-a obținut sunt doar câțiva șoareci cu păr lung, despre al căror comportament sau fiziologie nu cunoaștem mai nimic. Iar asta nu îi aduce mai aproape pe cercetători de clonarea mamuților”, afirmă specialistul britanic.

Alți oameni de știință au subliniat faptul că echipa de la Colossal Biosciences nu a făcut altceva decât să modifice acele gene care să producă efectul pilozității excesive. 

„A clona un mamut prin intermediul inginerie genetice implică o provocare cu mult mai mare decât crearea unor șoareci lânoși. Numărul genelor care trebuie editate este cu mult mai mare decât în acest caz, iar multe gene, precum și rolul lor, ne sunt încă necunoscute. De asemenea, multe trebuie încă identificate. Rezultatul, ca și în acest caz, nu poate decât un animal surogat despre care nu știm nimic. Din punctul meu de vedere, readucerea la viață a mamuților nu se întrevede prea curând la orizont”, a declarat Dr. Tori Herridge, cercetător în cadrul Universității din Sheffield.

„Rațiunea, înapoi!” Un newsletter despre alegeri în care jurnalistul Gabriel Bejan explică ce se întâmplă în această perioadă politică.
Dincolo de breaking news, confuzie și dezinformare.