Sari direct la conținut

VIDEO Critică la adresa guvernului polonez pentru un videoclip electoral în care ironizează și atacă Germania

HotNews.ro
Jaroslaw Kaczynski, Foto: Fotokon | Dreamstime.com
Jaroslaw Kaczynski, Foto: Fotokon | Dreamstime.com

Partidul de guvernământ din Polonia, Lege și Justiție, a primit multe critici după publicarea unui anunț electoral controversat. Un videoclip în care își bate joc de Germania și sugerează că Berlinul conduce politica poloneză, potrivit La Razon, citat de Rador.

Opoziţia a criticat ferm videoclipul, iar unii politicieni au publicat chiar parodii care atacă unele aspecte ale politicii sociale a guvernului.

În imaginile de un minut publicate luni, se vede un diplomat de la ambasada Germaniei la Varșovia care, cu muzica lui Wagner pe fundal, îl sună la telefon pe Jaroslaw Kaczynski, președintele partidului care guvernează țara.

În conversație, și cu un pronunţat accent german, diplomatul îi cere lui Kaczynski să majoreze vârsta de pensionare în Polonia „ca și în timpul guvernului premierului Donald Tusk”, iar Kaczynski refuză și îi răspunde că „polonezii vor decide asupra acestei probleme într-un referendum. Tusk nu mai este aici și acest obicei s-a încheiat”.

Videoclipul face referire la una dintre cele patru întrebări ale referendumului care va avea loc în Polonia, concomitent cu alegerile generale din 15 octombrie: „Sunteți în favoarea creșterii vârstei de pensionare la 67 de ani pentru femei și bărbați?”

Mai mult, se încadrează în acuzațiile repetate ale guvernului polonez la adresa lui Donald Tusk, premierul țării între 2007 și 2014, cu privire la presupusa sa supunere faţă de cerințele Berlinului în politica socială și externă.

Partidul Lege şi Justiţie (PiS) guvernează Polonia din 2015 și aspiră să-și reînnoiască majoritatea absolută la următoarele alegeri din octombrie. Partidul a fost implicat în mai multe controverse, mai ales din cauza videoclipurilor pe care le realizează.

De exemplu, în luna mai, a lansat un videoclip care prezintă imagini cu lagărul nazist de la Auschwitz și făcea aluzie la Holocaust pentru a discredita o demonstrație convocată de opoziție. Mai recent, ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, a postat un videoclip pe Tik Tok în care susținea că arată „cum sunt stinse incendiile de preț cauzate de războiul din Ucraina” în timp ce manevrează un stingător lângă un copil mic.

FOTO Articol: Fotokon | Dreamstime.com.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro