Sari direct la conținut

VIDEO Cum este vazuta Intalnirea Hu-Obama in Est si Vest

HotNews.ro
Barack Obama si Hu Jintao, Foto: Colaj foto
Barack Obama si Hu Jintao, Foto: Colaj foto

In ajunul primei zile a vizitei presedintelui chinez Hu Jintao in Statele Unite, presa de ambele parti ale Pacificului prezinta viziuni diferite ale previziunilor si sperantelor legate de intalnirile dintre Obama si omologul sau chinez. De la mesaje asiguratoare pe partea americana, care “demonstreaza” ca de fapt China nu este o amenintare pentru statutul de super-putere a SUA, la articole scrise in limba de lemn despre prietenia americano-chineza din partea People’s Daily, articolele publicate in Est si Vest au un singur punct comun: vizita va avea consecinte majore si are sanse sa repozitioneze relatia dintre SUA si China in moduri surprinzatoare.

Fox News pune in lumina initiativa a trei senatori democrati care doresc sa introduca masuri punitive fata de politica inflexibila a Chinei in ceea ce priveste cotatia valutara a yuanului. Site-ul televiziunii citeaza unul dintre senatori, Chuck Schumer, spunand ca “Manipularea cursului de schimb din partea Chinei este ca un bocanc pus pe gatul relansarii economice americane”. Declaratiile sale belicoase continua cu promisiunea de a forta guvernul chinez “sa joace dupa aceleasi reguli ca si toti ceilalti jucatori”. Analistii din pietele financiare confirma faptul ca yuanul este subevaluat cu pana la 20-25% din valoare, fapt care face usor pentru SUA sa cumpere produse chinezesti, dar ingreuneaza orice export catre gigantul asiatic. China este invinovatita pentru pierderea multor locuri de munca americane, iar sperantele pentru o pozitie de forta din partea presedintelui Obama sunt firave, in conditiile in care China detine aproximativ 1000 de miliarde de dolari in obligatiuni guvernamentale americane.

The New York Times (NYT) prezinta in doua articole principalele probleme care vor fi puse in discutie de partea americana si o scurta agenda a vizitei presedintelui chinez. Principalele subiecte enumerate de publicatia americana sunt situatia din Coreea de Nord si din Iran, mentinerea yuanului la un nivel scazut artificial in raport cu dolarul, problema drepturilor omului si provocarea recenta in legatura cu dominanta militara din Oceanul Pacific. Ziarul prevede o pozitie mai hotarata a presedintelui Obama in discutiile cu omologul sau chinez, pe fondul esecului de a face progrese semnificative in relatia bilaterala in cadrul summit-ului G20 de la Seul, care a avut loc la sfarsitul anului trecut.

Tot NYT adopta o pozitie diametral opusa fata de Fox News, publicand un editorial intitulat “Moneda Chinei nu este problema noastra”. Autorul articolului, Mark Wu, profesor de Drept la Harvard, postuleaza ideea conform careia probleme precum Coreea de Nord, Iranul si relatiile comerciale bilaterale sunt subiecte prioritare in discutiile americano-chineze, iar manipularea yuanului are o pozitie secundara. Wu apara pozitia Chinei, care a fost partial de acord sa isi ajusteze valoarea monedei, incepand cu o apreciere de 3,6% fata de dolar anul trecut. Autorul contrazice ideea conform careia o apreciere a monedei chinezesti ar duce la reducerea somajului in SUA, amintind ca in perioada 2005-2008 yuanul s-a apreciat cu aproape 20% in relatia cu dolarul, apreciere care nu a avut consecinte concrete asupra exporturilor americane catre China. Totusi, autorul recunoaste ca “politicile monetare ale Chinei au dus la distorsiuni artificiale si nesanatoase ale economiei chineze si mondiale”, dar isi sustine ideea conform careia acest fapt ar trebui sa ramana o problema secundara, care isi are locul mai mult in discutiile partenerilor G20, decat in intalnirea dintre Hu Jintao si Barack Obama.

CNN prezinta in detaliu pregatirile pentru vizita presedintelui chinez si adopta o atitudine defensiva, publicand articole care prezinta intr-o perspectiva minimala pozitia de negociere a Chinei. In articolul “Este progresul chinei supra-evaluat?”, televiziunea publica opinia lui David Frum, fost asistent al presedintelui George W. Bush, care spune ca frica americanilor de chinezi este nefondata, enumerand o serie de probleme ale statului asiatic, cum ar fi imbatranirea populatiei, saracia generalizata din afara marilor orase si imposibilitatea de a eradica unele boli “medievale”, cum ar fi ciuma bubonica.

CNNMoney.com publica un material intitulat “Economia Chinei duduie. De ce actiunile ei sunt proaste?”, in care compara influenta miscarilor bancii centrale americane, Federal Reserve (Fed), asupra indicelui S&P 500, comparativ cu efectul politicilor monetare chineze asupra indicelui Shanghai Composite. Autorul subliniaza problemele pe care o supraincalzire a economiei chineze le poate cauza la burse si evidentiaza problemele globale cauzate de intretinerea artificiala a yuanului la un curs subevaluat.

Tot CNN ofera si un interviu cu viceministrul chinez al afacerilor externe, in care acesta sustine ideea ca Republica Populara Chineza nu reprezinta o amenintare pe nici un plan fata de SUA. Oficialul chinez prezinta si viziunea Chinei asupra Coreei de Nord si asupra manipuarii yuanului.

Agentia nationala de presa chineza, Xinhua, subliniaza beneficiile derivate de SUA din relatia comerciala cu China. Agentia numeste piata chineza “vaca de muls (cash cow, n.r.) a Americii”, mentionand investitii de miliarde de dolari pe piata chineza din partea unor companii precum Procter&Gamble, General Electric si Starbucks. Conform datelor furnizate, 76% dintre investitiile americane in China au fost profitabile in anul 2009, iar aproape jumatate au dat un randament superior oricarei alte tari din lume. Un alt articol prezinta incheierea unor contracte in valoare de peste jumatate de miliard de dolari intre cele doua tari in ajunul vizitei presedintelui chinez. Materialul prezinta cateva cifre esentiale ale relatiei economice dintre cele doua state: China are investitii de 4,4 miliarde de dolari in SUA, in timp ce companiile americane au investit peste 60 de miliarde in Republica Populara Chineza.

Tot Xinhua prezinta si programul vizitei presedintelui Hu Jintao in Statele Unite, plus principalele patru puncte aduse in discutie de partea chineza: intensificarea dialogului intre cele doua tari si intarirea increderii strategice, abandonarea mentalitatii Razboiului Rece, respectarea reciproca a suveranitatii si extinderea cooperarii pe o arie mai larga decat este in prezent. Agentia ofera o perspectiva generala asupra problemelor de pe agenda chineza, folosind formulari de tipul “China si SUA trebuie sa actioneze in sensul intereselor fundamentale ale ambelor popoare si sa sustina interesele intregii lumi, precum si pacea la nivel mondial”.

Principalul cotidian chinez de limba engleza, China People’s Daily, pune in context relatiile americane din ultimii 40 de ani, de la vizita presedintelui Nixon la Beijing din 1971 si citeaza declaratiile presedintelui Hu Jintao, care promite aderarea Chinei “la o politica de deschidere”. Presedintele chinez este citat promitand imbunatatiri in mai multe segmente problematice ale relatiilor sino-americane, cum ar fi respectarea drepturilor de proprietate intelectuala.

In materialul “Hu propune o viziune a legaturilor puternice”, China People’s Dailyprezinta principalele probleme care vor fi puse de delegatia chineza, aceleasi ca si cele prezentate de Xinhua, ca vanzarea de arme americane catre Taiwan si atitudinea americana fata de Dalai Lama. Presedintele chinez este citat pe tema eforturilor chineze de a stabiliza situatia din Peninsula Coreeana si pe tema democratiei, despre care Hu Jintao afirma ca “Republica Populara Chineza va continua pe calea democratiei populare spre constructia unei tari socialiste guvernate de legi”. Presedintele chinez este citat si pe problema devalorizarii artificiale a yuanului in relatia cu dolarul american: “nu exista o conexiune directa intre cresterea economica a unei tari si moneda nationala a alteia”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro