Sari direct la conținut

VIDEO Diana Șoșoacă, după decizia CCR: „Nu pot să spun decât trăiască Legiunea și Căpitanul”. Parchetul s-a autosesizat

HotNews.ro
VIDEO Diana Șoșoacă, după decizia CCR: „Nu pot să spun decât trăiască Legiunea și Căpitanul”. Parchetul s-a autosesizat
Diana Șosoacă. FOTO: Inquam Photos / George Călin

După decizia Curții Constituționale de a o scoate din cursa pentru Cotroceni, europarlamentarul Diana Șoșoacă a făcut live pe YouTube, timp de câteva ore, acuzând „puterea jidănească”. Ea l-a omagiat pe fostul lider legionar Corneliu Zelea Codreanu, scrie Digi24. Parchetul General s-a autosezizat, luni, în acest caz, pentru propagandă legionară și antisemită, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare.

Europarlamentara a participat la un live de aproape șase ore pe YouTube, făcut de eurodeputatul Luis Lazarus, în care a făcut mai multe comentarii legionare și antisemite.

Parchetul General s-a autosesizat pentru fapte prevăzute la articolul 5 în OUG 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii, au declarat pentru HotNews.ro sursele judiciare citate.

Articolul respectiv face referire la fapta de „promovare în public a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi a unor idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe”. Pedeapsa prevăzură este de la 3 luni la trei ani și interzicerea unor drepturi.

„S-a terminat cu România, nu mai există stat”

„Din acest moment, s-a terminat cu România, nu mai există stat, nu mai există nimic. Nu pot să spun decât trăiască Legiunea și Căpitanul care au fost omorâți de aceeași putere jidănească care a acționat și acum. Rușine tuturor”, a spus Diana Șoșoacă în timpul liveului.

Ea a explicat că are o problemă cu „khazarii, cu evreii care-și bat joc de români, cum am cu nemții, ucrainenii care-și bat joc de România”. 

„Nu e normal să vii tu, Israel, cu voi evreii și să impuneți istoria evreilor. Ce, suntem evrei, să învățăm istoria voastră? Duceți-vă, bă, la voi în Israel! Ah, mă scuzați, aia nu e țara voastră, e a Palestinei!”, sunt declarațiile antisemite ale președintei partidului SOS România, citată de Digi24.

Propaganda legionară, interzisă prin lege

În România, legislația interzice promovarea persoanelor care au comis genocid și crime de război, dar și promovarea de doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe. 

Conform legii, sunt interzise „organizațiile, simbolurile și faptele cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război”. Astfel de fapte se pedepsesc „cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi”.

Reacția Dianei Șoșoacă a venit după ce Curtea Constituțională i-a invalidat candidatura la prezidențiale. CCR a primit și validat două contestații împotriva Dianei Șoșoacă – una semnată de Bellantoni Amalia, iar cealaltă, de Ursa Mihai Gheorghe. Cei doi au acuzat-o de „ură rasială”, „nerespectarea statutului partidelor și încălcarea Constituției”.

Președinta SOS a aflat despre respingerea candidaturii sale în timp ce era în liveul cu Luis Lazarus, fiind sunată de un jurnalist.

INTERVIURILE HotNews.ro