Sari direct la conținut

VIDEO Protest la SNSPA la deschiderea anului universitar. Bannere la discursurile de deschidere, afișate în amfiteatru

HotNews.ro
VIDEO Protest la SNSPA la deschiderea anului universitar. Bannere la discursurile de deschidere, afișate în amfiteatru
Protest la deschiderea anului universitar la SNSPA. FOTO: Ioana Moldoveanu (Snoop)

În jur de 25 de studenți au protestat marți la deschiderea anului universitar la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), unde au afișat chiar în amfiteatru mesaje precum „Fără abuzatori în universități!” și „SNSPA, nu uita, abuzul e și vina ta”, conform imaginilor filmate de jurnalista Ioana Moldoveanu de la Snoop.ro, cea care a dezvăluit abuzurile sexuale ale profesorului Alfred Bulai.

În urma anchetei Snoop privind abuzurile sexuale ale sociologului Alfred Bulai asupra unor studente, mai mulți studenți au creat inițiativa „Fără Abuzatori în Universități (FAU)” și cer sesiuni anuale de instruire privind hărțuirea sexuală, un ghid de intervenție și sprijin pentru victime. 

„Manifestația noastră este un strigăt colectiv de revoltă! Este un apel pentru luarea de măsuri urgente (…). Concedierea abuzatorului nu este suficientă”, spun studenții. 

„Profesori libidinoși = hărțuitori sexuali”, „Avem nevoie de unitate ca faptele să nu fie uitate”, „Lipsa plângerilor oficiale nu înseamnă lipsa victimelor supraviețuitoare”, „SNSPA, nu uita, abuzul e și vina ta”, sunt câteva dintre mesajele afișate de studenți la protestul organizat marți, la începerea noului an universitar. 

FOTO: Ioana Moldoveanu (Snoop.ro)

Studenții cer schimbări sistemice pentru siguranța fizică și psihică, acces mai ușor la raportarea abuzurilor, garantarea anonimatului și transparentizarea soluționării reclamațiilor. 

De asemenea, cer să fie informați despre măsurile luate în cazul Bulai și solicită răspunsuri la întrebările trimise acum aproximativ două luni de 25 de jurnaliști și redacții, printre care și HotNews.ro. SNSPA a ignorat solicitările, deși termenul legal de răspuns este de 10 zile. 

Decanul SNSPA: Nu e întâmplător că acest #metoo românesc începe în interiorul facultății SNSPA”

Cristian Pîrvulescu, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice din SNSPA, unde a predat Alfred Bulai, a spus în discursul susținut la deschiderea noului an universitar că până la ancheta Snoop acuzațiile de hărțuire sexuală la adresa lui Bulai „n-au fost niciodată transformate în dovezi”. 

„Le-am cerut colegilor voștri să mă ajute cu dovezi pentru că nu poți să începi o procedură în absența dovezilor. Am constatat că afirmațiile mele erau cunoscute de procurorul de caz. Așa cum am explicat, sunt singurul care a avut o întâlnire cu procurorul de caz, cu excepția domnului Bulai, dintre cei de la SNSPA. 

Așa cum am explicat, procurorul de caz este un tânăr procuror de 35 de ani, profesor la ASE care este foarte interesat să rezolve această problemă pe care o privește ca pe un de #metoo românesc. Și nu e întâmplător că acest #metoo românesc începe în interiorul facultății SNSPA. Pentru că aici există sensibilitatea necesară pentru a face un astfel de demers”, a susținut Cristian Pîrvulescu.  

Decanul facultății a lăudat „rapiditatea” cu care SNSPA a reacționat la acuzațiile de abuz sexual aduse profesorului său Alfred Bulai. 

„Regret însă că s-a ajuns la acest lucru și mai ales lipsa de încredere studentelor în capacitatea noastră de a reacționa. Știu că colegii care au fost incriminați aveau funcții de conducere, dar nu erau prin acestea în niciun fel protejați. Universitatea a luat măsurile necesare cu o rapiditate care este de altfel unică în România. 

În doar o săptămână, contractul domnului Bulai a fost închis de domnul rector la propunerea Comisiei de Etică, motiv pentru care, după cum probabil știți, domnul Bulai a atacat în justiție decizia SNSPA considerată ilegală și abuzivă”, a mai susținut Pîrvulescu. 

Fostul profesor de la SNSPA Alfred Bulai a fost arestat preventiv în 5 septembrie, iar în 12 septembrie a fost plasat în arest la domiciliu pentru 23 de zile. Bulai este cercetat de procurori pentru folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual şi agresiune sexuală asupra unor foste studente de la SNSPA.

Procurorii l-au inculpat pentru patru infracţiuni comise între 2022 şi 2024, în timpul unor stagii de practică în judeţele Suceava şi Alba. Conform anchetatorilor, este vorba despre o singură victimă, pe care Bulai a umilit-o şi constrâns-o să suporte acte sexuale, în timp ce se aflau în camera lui unde o chemase pe studentă pentru a-i oferi „feedback” în urma sesiunii de practică.

Ancheta autorităților a fost declanșată după ce o investigație realizată de Snoop.ro, care a dezvăluit că Alfred Bulai, profesor, șeful departamentului de sociologie de la SNSPA și analist politic a abuzat sexual și emoțional mai multe studente. 

INTERVIURILE HotNews.ro