Sari direct la conținut

VIDEO Fostul premier pakistanez Imran Khan, ținta unei tentative „clare” de asasinat în timpul unui marș de protest prin care cere alegeri anticipate

HotNews.ro
Fostul premier pakistanez Imran Khan, Foto: Awais khan / Alamy / Alamy / Profimedia
Fostul premier pakistanez Imran Khan, Foto: Awais khan / Alamy / Alamy / Profimedia

Fostul prim-ministru pakistanez Imran Khan a fost împușcat în picior joi, când convoiul său de protest antiguvernamental a fost atacat în estul țării, în ceea ce consilierii săi au declarat că a fost o tentativă clară de asasinat, transmite Reuters.

Alte câteva persoane din convoi au fost rănite, iar ministrul informațiilor a declarat că un suspect a fost arestat. Un membru al partidului a declarat că există informații că o persoană a fost ucisă.

Khan, în vârstă de 70 de ani, care a fost destituit din funcția de prim-ministru în aprilie, se afla la șase zile de la începerea unui marș de protest de kilometri întregi, stând în picioare și salutând mii de susținători care îl aclamau de pe un camion container, când s-au auzit focuri de armă.

Khan a strâns mulțimi mari în drumul său spre capitala Islamabad, în cadrul unei campanii de răsturnare a guvernului rivalului Shehbaz Sharif.

Tentativă „clară” de asasinat

„A fost o tentativă clară de asasinat. Khan a fost lovit, dar este stabil. A fost o hemoragie abundentă”, a declarat pentru Reuters Fawad Chaudhry, un purtător de cuvânt al partidului lui Khan, Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI).

„Dacă trăgătorul nu ar fi fost oprit de oamenii de acolo, întreaga conducere a PTI ar fi fost anihilată”, a mai spus Chaudhry.

Presa locală a prezentat imagini cu Khan, în vârstă de 70 de ani, salutând mulțimea după ce a fost evacuat din vehiculul său în urma împușcăturilor.

El a fost transportat la spitalul din Lahore după atacul din Wazirabad, la aproape 200 km de capitala Islamabad.

Protestatarii au ieșit pe străzi în unele părți ale țării, în timp ce liderii PTI au cerut dreptate.

Pakistanul are o lungă istorie de violență politică

Fostul prim-ministru Benazir Bhutto a fost asasinată în decembrie 2007 într-un atac armat și cu bombă după ce a organizat un miting electoral în orașul Rawalpindi, situat lângă Islamabad.

Tatăl ei și fostul prim-ministru Zulfikar Ali Bhutto a fost spânzurat în același oraș în 1979, după ce a fost înlăturat în urma unei lovituri de stat militare.

Fostul jucător de cricket Khan conducea un marș de protest la Islamabad pentru a cere alegeri anticipate. În convoi se aflau sute de persoane.

Colegul de partid Faisal Javed, care a fost și el rănit și avea pete de sânge pe haine, a declarat pentru Geo TV de la spital: „Mai mulți dintre colegii noștri sunt răniți. Am auzit că unul dintre ei este mort”.

Premierul în funcție a ordonat o anchetă

Premierul Shehbaz Sharif a condamnat împușcăturile și a ordonat o anchetă.

De când a fost înlăturat în aprilie printr-un vot parlamentar, Khan a organizat mitinguri în tot Pakistanul, stârnind opoziția împotriva unui guvern care se străduiește să scoată economia din criza în care administrația lui Khan a lăsat-o.

Khan plănuise să conducă încet caravana motorizată spre nord pe Grand Trunk Road până la Islamabad, atrăgând mai mulți susținători pe drum înainte de a intra în capitală.

„Vreau ca voi toți să participați. Acest lucru nu este pentru politică sau câștig personal, sau pentru a răsturna guvernul… ci pentru a aduce libertatea autentică în țară”, a declarat Khan într-un mesaj video în ajunul marșului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro