Sari direct la conținut

VIDEO Germania, paralizată de una dintre cele mai mari greve din ultimele decenii

HotNews.ro
Gara din Bremen in timpul grevei din Germania, Foto: Sina Schuldt / AFP / Profimedia
Gara din Bremen in timpul grevei din Germania, Foto: Sina Schuldt / AFP / Profimedia

Trenurile şi autobuzele din Germania erau în regim de staţionare luni dimineaţa, perturbând milioane de navetişti şi călători la începutul săptămânii, în timpul uneia dintre cele mai mari mişcări de protest din ultimele decenii, transmit Reuters și Agerpres.

Greva de 24 de ore declanşată de Sindicatul Verdi şi de Sindicatul EVG este cea mai recentă din ultimele luni de acţiuni sindicale care afectează cele mai mari economii europene, după ce standardele de viaţă au scăzut în urma majorării preţurilor la alimente şi energie.

Două dintre cele mai mari aeroporturi din Germania, Munchen şi Frankfurt, şi-au suspendat zborurile, iar trenurile pe distanţe lungi au fost anulate de operatorul feroviar german Deutsche Bahn. Mai multe curse aeriene dinspre România către Germania au fost anulate încă de săptămâna trecută în așteptarea grevei.

Sindicatul Verdi negociază în numele celor aproximativ 2,5 milioane de angajaţi din sectorul public, inclusiv din transportul public şi de la aeroporturi, în timp ce sindicatul feroviar şi de transport EVG negociază pentru aproximativ 230.000 de angajaţi de la Deutsche Bahn şi companiile de autobuze.

Greviștii cer guvernului măsuri în contextul inflației ridicate

Conform publicaţiei Bild am Sonntag, Frank Werneke, şeful Sindicatului Verdi, care a vorbit despre cea mai mare mişcare de protest din ultimele decenii, a declarat că această grevă este o problemă de supravieţuire pentru milioane de angajaţi, în contextul inflaţiei ridicate.

Preţurile de consum în Germania au crescut peste aşteptări în februarie – cu 9,3% faţă de anul anterior – presiunea costurilor rămânând ridicată în cea mai mare economie europeană, chiar dacă BCE încearcă să contracareze inflaţia majorând dobânzile.

Preşedintele EVG, Martin Burkert, a declarat luni pentru publicaţia Augsburger Allgemeine că angajatorii nu au făcut încă o ofertă viabilă şi a avertizat că sunt posibile noi greve, inclusiv în perioada Sărbătorilor Pascale.

Oficialii Deutsche Bahn au apreciat duminică că mişcările de protest sunt „complet excesive, nefondate şi inutile”, avertizând că o majorare a salariilor pentru angajaţii din transporturi va avea ca rezultat bilete de călătorie mai scumpe şi impozite, pentru a compensa diferenţa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro