Sari direct la conținut

VIDEO Încă un eșec pentru SpaceX-ul lui Elon Musk: Megaracheta Starship a explodat în spațiu, lansând o ploaie de resturi peste Caraibe

HotNews.ro
VIDEO Încă un eșec pentru SpaceX-ul lui Elon Musk: Megaracheta Starship a explodat în spațiu, lansând o ploaie de resturi peste Caraibe
Lansare a unei rachete Starship pregătită de SpaceX în Boca Chica. JOE MARINO / UPI / Profimedia

Uriașa navă Starship a SpaceX a explodat în spațiu vineri, la câteva minute după ce decolase din Texas, determinând FAA să oprească traficul aerian în unele părți ale Floridei, transmite Reuters. Acesta este al doilea eșec consecutiv din acest an pentru programul de rachete al lui Elon Musk.

Mai multe înregistrări video difuzate pe rețelele de socializare au arătat resturi incendiare străbătând cerul în amurg, în apropiere de sudul Floridei și de Bahamas. Starship s-a făcut bucăți în spațiu la scurt timp după ce a început să se rotească necontrolat cu motoarele oprite.

Eșecul celui de-al optulea test Starship are loc la puțin peste o lună după ce al șaptelea test s-a soldat, de asemenea, cu o explozie.

Aceste eșecuri consecutive au avut loc în fazele inițiale ale misiunilor pe care SpaceX le-a depășit cu ușurință anterior, ceea ce reprezintă un eșec pentru programul pe care Musk a încercat să îl accelereze în acest an.

Racheta de 123 de metri este esențială pentru planul lui Musk de a trimite oameni pe Marte chiar de la începutul deceniului viitor.

Administrația Federală a Aviației a ordonat pentru scurt timp opriri la sol pe aeroporturile din Miami, Fort Lauderdale, Palm Beach și Orlando din cauza „deșeurilor de lansare spațială” și a deschis o anchetă privind incidentul.

Racheta a decolat în jurul orei 18:30 ET (01:30 în România) din Boca Chica, Texas. Prima treaptă a rachetei Super Heavy a zburat înapoi spre Pământ conform planului și a fost prinsă cu succes de macaraua SpaceX.

Dar, câteva minute mai târziu, transmisia live a SpaceX a arătat cum treapta superioară a Starship a început să se învârtă necontrolat în spațiu, în timp ce mai multe motoare erau oprite. Apoi, compania a anunțat că a pierdut contactul cu nava și au menționat imediat ce s-a întâmplat la zborul anterior.

„Din păcate, acest lucru s-a întâmplat și data trecută, așa că acum avem ceva antrenament”, a declarat purtătorul de cuvânt al SpaceX, Dan Huot, în cadrul transmisiunii live.

Într-un comunicat transmis de joi noapte, SpaceX a afirmat că nava Starship a suferit un „eveniment energetic” în secțiunea sa spate, care a dus la pierderea mai multor motoare.

„Acest lucru, la rândul său, a dus la o pierdere a controlului altitudinii și, în cele din urmă, la o pierdere a comunicațiilor cu Starship. Contactul final cu Starship a avut loc la aproximativ 9 minute și 30 de secunde după decolare”, se afirmă în comunicat.

Eșecul Starship din ianuarie s-a încheiat la opt minute de zbor când racheta a explodat, lansând o ploaie de resturi peste regiunea insulelor caraibiene, care au provocat doar daune minore unei mașini în Insulele Turks și Caicos.

FAA, care reglementează lansările private de rachete, a anunțat că va cere SpaceX să examineze cauza eșecului și să obțină aprobarea agenției înainte ca Starship să poată zbura din nou.

Luna trecută, FAA aprobase lansarea SpaceX de joi în timp ce investigația sa privind eșecul anterior al Starship încă era deschisă.

Starship urmărea să realizeze aproape o orbită completă în jurul Pământului și să reintre deasupra Oceanului Indian, simulând o secvență de aterizare pe uscat pe care SpaceX dorește să o realizeze în curând, ca o etapă cheie a dezvoltării rachetei.

INTERVIURILE HotNews.ro