Sari direct la conținut

VIDEO Ironii că Rusia pregătește o nouă „fosilă” pentru front, după o decizie bizară luată în Melitopol

HotNews.ro
Un tanc T-70 la parada anul trecut, Foto: Michail Krestow / AFP / Profimedia Images
Un tanc T-70 la parada anul trecut, Foto: Michail Krestow / AFP / Profimedia Images

O decizie greu de înțeles la prima vedere a autorităților ruse de ocupație din Melitopol privind un tanc T-70 de decor a generat un val de comentarii acide pe rețelele de socializare, măsura fiind ironizată inclusiv de armata ucraineană.

Administrația rusă din Melitopol a anunțat marți pe canalul său de Telegram că un T-70, un model de tanc ușor folosit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, va fi scos din memorialul aflat în cimitirul Brațke din oraș pentru a fi trimis la Sankt Petersburg pentru a fi „restaurat”, potrivit revistei The New Voice of Ukraine.

Însă după cum se poate vedea dintr-o înregistrare video difuzată chiar de către media de stat rusă cu înlăturarea tancului din cimitir, acesta arată ca nou, părând a fi revopsit recent.

„Ocupanții au înlăturat un tanc ușor T-70 de pe un piedestal din Melitopol. Nimeni nu va fi uimit dacă acest vehicul de luptă din 1942-1943 va fi livrat pe front în decurs de câteva zile”, a ironizat situația ministerul ucrainean al Apărării pe pagina sa oficială de Twitter.

Comentarii asemănătoare au fost făcute de numeroși internauți în condițiile în care numeroase înregistrări video apărute pe rețelele de socializare în ultimele luni au arătat cum Rusia a scos din depozitele militare tancuri și blindate din al Doilea Război Mondial pentru a le trimite soldaților ce luptă în Ucraina.

În unele situații armata rusă a apelat la improvizații greu de înțeles chiar și pentru analiștii militari.

Ocupanții din Melitopol spun că vor să scoată tancul la defilare

Autoritățile ruse din Melitopol afirmă că tancul a fost trimis la Sankt Petersburg la indicațiile lui Evgheni Balițki, guvernatorul teritoriilor ocupate de Rusia în regiunea Zaporojie, pentru ca el să poată fi recondiționat până în data de 23 octombrie pentru a sărbători „Ziua Eliberării orașului de invadatorii naziști”.

Deși propaganda și oficialii ruși îi numesc constant pe ucraineni „naziști”, în cazul de față referința pare a fi la al Doilea Război Mondial, când Melitopolul a fost eliberat de sovietici în urma unei ofensive ce a durat între 26 septembrie și 5 noiembrie 1943.

Forțele de invazie trimise de Vladimir Putin în Ucraina au intrat în Melitopol încă din data de 25 februarie, a doua zi după declanșarea „operațiunii militare speciale”.

Rusia sărbătorește victoria în al Doilea Război Mondial în data de 9 mai a fiecărui an, aceasta fiind de altfel și cea mai importantă sărbătoare publică a țării, însă unele orașe organizează și festivități la scară mai mică pentru a comemora ziua eliberării lor în timpul conflictului.

Urmărește ultimele evoluții din a 456-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro