Sari direct la conținut

VIDEO Iulia Navalnaia, discurs emoționant în plenul Parlamentului European: Putin este în stare de orice, nu se poate negocia cu el / Nu aveți de-a face cu un politician, ci cu un monstru sângeros / Putin mi-a torturat și ucis soțul

HotNews.ro
Iulia Navalnaia în Parlamentul European, Foto: Frederick FLORIN / AFP / Profimedia
Iulia Navalnaia în Parlamentul European, Foto: Frederick FLORIN / AFP / Profimedia

Iulia Navalnaia a ținut un discurs emoționant, cu ochii în lacrimi, în fața Parlamentului European, care a comemorat viața opozantului rus Alexei Navalnâi ce a murit luna aceasta într-o colonie penitenciară din Rusia. Navalnaia a spus că soțul ei a fost torturat timp de trei ani și ucis la ordinele lui Vladimir Putin, despre care a spus „că nu este un politician, ci un monstru sângeros”. „Putin este în stare de orice, nu se poate negocia cu el”, a afirmat Navalnaia, care a fost aplaudată minute în șir de eurodeputați.

Discursul Iuliei Navalnaia a venit în contextul în care ea a anunțat, la câteva zile după moartea lui Alexei Navalnîi, că vrea să continue munca acestuia și să lupte pentru o Rusie liberă.

Principalele puncte ale discursului Iuliei Navalnaia:

  • Soțul meu nu va vedea cum va arăta frumoasa Rusie a viitorului, dar noi trebuie să o putem vedea. Iar eu voi face tot ce pot pentru ca visul lui să devină realitate, ca răul să se destrame și acest viitor frumos să vină.
  • Putin trebuie să răspundă pentru ce a făcut cu Rusia, cu Ucraina și cu Navalnîi
  • Trebuie să-i investigați pe avocații și bancherii care îl ajută pe Putin și pe aliații săi să-și ascundă banii
  • Nu aveți de-a face cu un politician, ci cu un monstru sângeros. Dacă vreți să-l învingeți pe Putin, trebuie să fiți inovatori, nu-l puteți afecta cu rezoluții sau sancțiuni
  • Putin este liderul unui grup de crimă organizată. În ea sunt otrăvitori și asasini, dar toți sunt doar niște marionete. Cel mai important lucru sunt oamenii apropiați de Putin, prietenii, asociații și păstrătorii banilor mafiei.
  • Nu știu dacă funeraliile lui Alexei Navalnîi vor fi pașnice, sau poliția va face arestări
  • La ordinele lui Putin, Alexei a fost torturat timp de trei ani. Putin mi-a ucis soțul. Trupul lui Alexei a fost abuzat.
  • Putin este în stare de orice, nu se poate negocia cu el.
  • Mă aflu aici acum pentru că alegătorii dumneavoastră au o întrebare importantă. Ei vă întreabă pe dvs. și apoi mă întreabă pe mine. Întrebarea este: „Cum vă pot ajuta în lupta voastră?”.

Vizibil emoționată, Iulia Navalnaia și-a început discursul, ținut în limba engleză în fața eurodeputaților.

Tot miercuri, o fostă purtătoare de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Yarmysh, a anunțat că acesta va fi înmormântat vineri la cimitirul Borisovskoye și că ceremonia va avea loc la Biserica Icoanei Maicii Domnului din districtul moscovit Maryino.

Comunicatul Parlamentului European înainte de ședința de miercuri

Alexei Navalnîi, unul dintre cei mai cunoscuți activiști anticorupție din Rusia, politician al opoziției, laureat al Premiului Saharov 2021 și critic înflăcărat al președintelui Vladimir Putin, a murit în circumstanțe misterioase într-o colonie penitenciară îndepărtată din Arctica rusă vineri, 16 februarie, în timp ce executa o lungă pedeapsă cu închisoarea pe baza unor acuzații false.

Pentru a comemora viața și munca sa, eurodeputații o vor întâmpina miercuri pe soția sa, Iulia Navalnaia. Ea va lua cuvântul în plen la ora local 11.30 (12.30 ora României), urmată de o rundă de intervenții ale reprezentanților grupurilor politice.

Miercuri după-amiază, eurodeputații vor dezbate despre moartea lui Navalnîi cu reprezentanții Comisiei și ai președinției belgiene. Se așteaptă ca aceștia să condamne regimul rus și pe președintele Vladimir Putin și să discute despre situația periculoasă cu care se confruntă personalitățile opoziției, jurnaliștii și apărătorii drepturilor omului din Rusia. O rezoluție va fi supusă la vot joi.

Apropiații lui Alexei Navalnîi, probleme mari cu organizarea funeraliilor

Echipa disidentului rus Alexei Navalnîi a denunţat marţi obstacole în calea organizării funeraliilor omului politic pentru ca susţinătorii acestuia să-şi ia rămas bun de la el la Moscova.

„Căutăm de ieri (luni) un spaţiu pentru a organiza ceremonia de rămas-bun de la Alexei”, a afirmat pe platforma „X” purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmîş, adăugând că aliaţii opozantului au sunat la „majoritatea firmelor de pompe funebre”, atât publice, cât şi private din capitală, dar niciuna nu a acceptat să le acorde un spaţiu pentru depunerea sicriului său.

Kremlinul a calificat luni drept „absurde” acuzațiile că autoritățile ruse ar fi făcut presiuni asupra mamei lui Alexei Navalnîi în legătură cu funeraliile opozantului rus și susține că președintele Vladimir Putin nu ar fi fost implicat în deciziile privind predarea trupului lui Navalnîi către familie.

Aliaţii lui Navalnîi au afirmat luni că opozantul a murit în închisoare cu câteva zile înainte de a fi dat la schimb pentru Vadim Krasikov, aflat în serviciul FSB (Serviciul Federal de Securitate, ex-KGB) şi condamnat în Germania pentru uciderea unui fost comandant cecen.

Kremlinul a declarat marţi că nu are informaţii despre acest posibil schimb, notează EFE. Trupul lui Navalnîi (47 de ani) a fost predat mamei sale abia sâmbătă, după zile de aşteptare şi de rugăminţi pe lângă autorităţi, inclusiv un apel direct către preşedintele rus Vladimir Putin pentru a preda cadavrul.

În certificatul medical constatator de deces, semnat de mama lui Navalnîi, se afirmă că liderul opoziţiei a murit pe 16 februarie din „cauze naturale” în închisoarea „Poliarnîi volk” („Lupul polar”), în districtul autonom Iamalo-Neneţk.

Această versiune oficială este respinsă de aliaţii liderului opoziţiei ruse, la fel ca şi de văduva acestuia, Iulia Navalnaia, care îl acuză pe liderul de la Kremlin că a ordonat uciderea soțului ei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro