Sari direct la conținut

VIDEO Kievul aduce un omagiu unui tânăr poet ucis pe front. Maksym Kryvtsov avea 33 de ani. „Renașterea împușcată, o trăim din nou”

HotNews.ro
Un tânăr poet ucis pe front, Maksym Kryvtsov, înmormântat la Kiev, Foto: Ukrinform / Sipa Press / Profimedia
Un tânăr poet ucis pe front, Maksym Kryvtsov, înmormântat la Kiev, Foto: Ukrinform / Sipa Press / Profimedia

Cu steaguri și flori, sute de persoane s-au adunat la Kiev, în ciuda frigului năprasnic, pentru a aduce un omagiu unui tânăr poet și soldat, Maksym Kryvtsov, a cărui moarte pe front a emoționat Ucraina, relatează AFP.

Maksym Kryvtsov, care purta numele de război „Dali”, a fost ucis duminică, la vârsta de 33 de ani. El s-a înrolat în armată ca voluntar în 2022, după începerea invaziei rusești, și a servit în principal ca mitralior.

Prima sa carte, „Poezii dintr-o gaură”, a fost desemnată una dintre cele mai bune opere literare din țară în 2023 de către filiala ucraineană a rețelei internaționale PEN.

Cu o zi înainte de a muri, el a postat pe Facebook o fotografie în care apare în uniformă, în fața unui copac, cu un zâmbet uşor pe buze, un coc în vârful capului şi cu cartea sa în mână. „90% dintre poeziile de aici sunt despre moarte”, a scris el.

Joi, sicriul său – deschis, conform tradiției – a fost depus în Catedrala Sfântul Mihail, un loc de seamă al Bisericii Ortodoxe Ucrainene independente de Moscova, în centrul Kievului.

Doi militari în uniformă au ținut un steag național galben-albastru cu o panglică neagră în semn de doliu și o cruce mare de lemn, care a fost pusă ulterior pe mormântul său.

Peste o sută de oameni, între care numeroși tineri, s-au înghesuit în mica catedrală pentru a-i aduce un ultim omagiu. Unii dintre ei plângeau, iar cei mai mulţi au adus flori, de obicei trandafiri sau garoafe.

Dar mai multe persoane au venit cu violete africane în ghiveci, o referire la un poem al lui Maksym Kryvtsov pe care acesta l-a postat pe Facebook, în care își descria propria moarte pe câmpul de luptă. „Violete vor crește în primăvară lângă mâinile mele sfâșiate”, spune textul.

„Ne rugăm pentru odihna sufletului luptătorului Maksym”, a spus unul dintre preoți în timpul ceremoniei religioase, numindu-l „erou”. „Ne vom aminti de el și vom continua lupta noastră”.

Generație decimată

„Maksym Kryvtsov era tineretul nostru, viitorul nostru. Oameni ca el ar trebui să construiască Ucraina” după război, a deplâns Iuriy Yurchenko, un muzician și militar în vârstă de 51 de ani, care a scris mai multe cântece împreună cu Kryvtsov.

O prietenă a poetului, Olena Smodarchuk, în vârstă de 21 de ani, a plâns în fața catedralei. „A fost un om incredibil de strălucitor. Foarte atent și de mare sprijin. Oferea fericire, oamenii îi zâmbeau mereu”, a spus ea.

„Atât de mulți tineri și tinere mor, nu este posibil”, a adăugat, în lacrimi, Olena Kachur, în vârstă de 40 de ani, care a venit să-și exprime susținerea față de apropiații defunctului.

Poetul nu este primul artist ucis de la începutul invaziei ruse.

Zeci de artiști – scriitori, dansatori, muzicieni… – au murit în război, ceea ce a dus la comparații cu „Renașterea împușcată”, termen folosit pentru a descrie o generație de personalități culturale ucrainene ucise de autoritățile sovietice în anii 1930.

„«Renașterea împușcată»… O trăim din nou”, a scris pe Facebook Vladyslav Rashkovan, reprezentantul Ucrainei la Fondul Monetar Internațional (FMI).

____

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro