Sari direct la conținut

VIDEO Klaus Iohannis: Toate partidele si-au exprimat disponibilitatea de a sustine simplificarea procedurilor pentru cererile de incuviintare a retinerii, arestarii sau perchezitiei parlamentarilor

HotNews.ro
Klaus Iohannis, Foto: Presidency.ro
Klaus Iohannis, Foto: Presidency.ro

Presedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, dupa consultarile de la Cotroceni cu partidele politice parlamentare pe tema noului cod electoral, ca reprezentantii principalelor formatiuni politice si-au exprimat disponibilitatea de a sustine simplificarea procedurilor pentru cererile de incuviintare a retinerii, arestarii sau perchezitiei parlamentarilor, „pentru a permite Justitiei sa isi faca treaba”. Seful statului a catalogat atitudinea partidelor drept un semnal pozitiv, afirmand ca exista toate premisele pentru ca o solutie legislativa in acest sens sa fie adoptata in scurt timp.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/flowplayer’; document.write(”); if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/playernew/singleplayer_max/39817bd81d02398c0bb61f38613d118c/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

Buna seara. In ceea ce priveste consultarile cu partidele politice, am pornit de la obiectivele pe care le avem pentru Romania. Dupa cum stiti, reforma institutiilor politice este una dintre prioritatile mandatului meu si primul pas in reforma a clasei politice.Timp de 25 de ani am parcurs o etapa care a insemnat crearea institutiilor democratice, incheierea tranzitiei, o acumulare de experienta, dar si un set de experimente in materie, reusite sau nu. Cred ca este momentul sa trecem la o noua etapa a democratiei romanesti.

Din punctul meu de vedere, aceasta noua etapa a democratiei romanesti ar trebui insemne o resetare a sistemului si o crestere a increderii cetatenilor in institutiile democratice. Astfel, am in vedere trei directii:

– participarea este prima – si aici ma refer la asigurarea conditiilor pentru ca toti romanii sa voteze, inclusiv si in special cei din diaspora, dar si la incurajarea participarii la viata politica in general, la deschiderea spatiului politic printr-o alta legislatie a partidelor politice. Trebuie sa aducem oamenii mai aproape de politica, sa nu avem doua Romanii, una a politicienilor si una a cetatenilor.

– integritate – inteleasa nu atat in sensul sau juridic, ci ca mod de lucru care presupune transparenta si corectitudine in functionarea institutiilor, inclusiv in finantarea partidelor si a campaniilor electorale. Daca vrem ca oamenii sa aiba incredere in noi, trebuie sa functionam noi, clasa politica, in mod transparent.

– in fine, durabilitate – sa gandim un cadru legislativ care sa asigure nu numai legitimitate, ci si eficienta in reprezentarea electoratului. Cred ca putem sa venim cu pachete de legi care tin mai mult de un ciclu electoral si sa construim institutii solide.

In felul acesta vom putea avea pe termen lung o competitie electorala mai degraba axata pe dezbateri si solutii, nu o confruntare de dragul confruntarii. Asa se vor diminua si fenomene precum „mita electorala”, „turismul electoral”, „migratia politica”, redesenarea periodica a hartilor electorale.

Acesta este cadrul in care am supus partidelor spre discutie ca subiecte concrete: solutiile pentru a ne asigura ca romanii din strainatate au toate conditiile pentru a-si exercita dreptul de vot si ca ceea ce s-a intamplat in noiembrie 2014 in diaspora nu se va se va mai repeta niciodata; legislatia electorala atat pentru alegerile locale, cat si parlamentare; legislatia partidelor politice, precum si cea privind finantarea partidelor si a campaniilor electorale. In acelasi context, am ascultat opinia partidelor cu privire la nefericita Ordonanta 55, ordonanta referitoare la migratia electorala. De asemenea, o tema importanta pe agenda a fost accelerarea si simplificarea procedurilor pentru cererile de incuviintare a retinerii, arestarii sau a perchezitiei parlamentarilor. Sigur, aici nu va fi vorba doar de proceduri, ci si de o conduita responsabila a partidelor si a politicienilor. Am pornit de la premisa ca ne putem raporta la aceste subiecte ca instrumente pentru a atinge obiectivele politice mai sus enuntate, si nu ca scopuri in sine. Si atunci avem mai multe premise sa facem o constructie durabila.

In fine, in urma discutiilor au rezultat mai multe concluzii comune, lucru care ne arata ca suntem pe drumul bun. In primul rand, toate partidele si-au exprimat disponibilitatea de a sustine simplificarea procedurilor pentru cererile de incuviintare a retinerii, arestarii sau perchezitiei parlamentarilor pentru a permite justitiei sa-si faca treaba. Exista, asadar, toate premisele pentru ca o solutie legislativa in acest sens sa fie adoptata in scurt timp. Inclusiv in lumina raportului MCV dat publicitatii astazi, in afara consecintelor imediate, s-ar da astfel si semnalul de vointa politica asteptat de toata lumea. In al doilea rand, am propus un calendar concret. Pana la finele primei sesiuni parlamentare am convenit sa avem o solutie legislativa pentru a asigura votul romanilor din diaspora, legislatia privind alegerile locale si parlamentare, legislatia partidelor si cea privind finantarea partidelor si a campaniilor electorale. Vreau sa fac o precizare aici. A finaliza la timp aceste proiecte este un angajament pe care partidele il fac nu in raport cu mine, Presedintele, ci raport cu electorat, care asteapta aceste solutii.

O a doua tema mai mare este Raportul MCV care a fost dat publicitatii astazi si vreau sa spun citeva cuvinte in legatura cu acest raport. In primul rand, trebuie sa constatam ca Raportul privind progresele realizate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare in cursului anului 2014, este preponderent pozitiv. Una din concluziile cele mai importante ale raportului este legata de faptul ca obiectivele majore ale reformei justitiei si luptei impotriva coruptiei sunt, in mare masura, asumate la nivelul societatii romanesti, iar schimbarile intervenite indica semne de sustenabilitate. Urmatorul pas este ca ele sa fie confirmate si intarite pe termen lung.

Salut evaluarea pozitiva a Comisiei Europene cu privire la activitatea institutiilor cheie din domeniul combaterii coruptiei, fapt ce a condus la cresterea increderii cetatenilor romani in actul de justitie. Cu siguranta ca progresele realizate de Romania in indeplinirea obiectivelor MCV sunt importante si se inscriu pe un trend ascendent. Este, insa, nevoie de continuarea eforturilor pentru a asigura evolutia ireversibila a reformelor in domeniul justitiei si combaterii coruptiei, in primul rand in beneficiul societatii romanesti si al cetatenilor romani.

In acest context, am luat nota de observatiile critice formulate de catre Comisia Europeana. Este datoria institutiilor si a oamenilor politici sa tina cont de aceste constatari, sa actioneze cu seriozitate si responsabilitate pentru a corecta deficientele si pentru a elimina semnele de intrebare care mai planeaza asupra Parlamentului si a clasei politice. Vointa politica in acest sens trebuie probata prin fapte, in mod constant si in acord cu angajamentele. Este incurajator faptul ca azi, la consultari, partidele politice si-au exprimat acordul pentru accelerarea procedurilor pentru cererile de incuviintare a retinerii, arestarii sau perchezitiei parlamentarilor.

Am luat act si de recomandarile Comisiei Europene menite sa asigure consolidarea procesului de reforma. Indeplinirea acestor recomandari trebuie sa reprezinte prioritati pentru autoritatile romane, astfel incat Romania sa indeplineasca cat mai curand si integral obiectivele MCV. Vreau sa reafirm faptul ca garantarea statului de drept, a independentei justitiei, precum si sprijinirea luptei impotriva coruptiei reprezinta prioritati majore ale mandatului meu de Presedinte al Romaniei. Va multumesc!

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro