Sari direct la conținut

VIDEO Lovitură pentru Rusia în Marea Neagră. Forțele speciale ucrainene au recucerit „Turnurile Boiko" din Crimeea într-o „operațiune unică”

HotNews.ro
Harta Crimeea, Foto: Marek Uliasz / Alamy / Profimedia Images
Harta Crimeea, Foto: Marek Uliasz / Alamy / Profimedia Images

Forțele Kievului au recâștigat controlul asupra mai multor platforme de foraj marin, care extrag gaze și petrol, din apropierea Crimeei, a anunțat luni Serviciul de informații militare al Ucrainei (GUR), informează Reuters.

Trupele ucrainene au recucerit platformele de foraj cunoscute sub numele de „Turnurile Boiko” într-o „operațiune unică”.

GUR a precizat că platformele au fost ocupate din 2015 de Rusia, care a anexat ilegal Crimeea în 2014, și au fost folosite de Moscova în scopuri militare de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei asupra Ucrainei în februarie 2022.

Reuters precizează că nu a reușit să verifice în mod independent informațiile GUR, în timp ce Rusia nu a comentat pentru moment.

„Pentru Ucraina, recâștigarea controlului asupra Turnurilor Boiko a fost de importanță strategică și, ca urmare, Rusia a pierdut capacitatea de a le folosi în scopuri militare”, a declarat GUR pe canalul de Telegram.

„Rusia a fost privată de capacitatea de a controla pe deplin apele Mării Negre, iar acest lucru face ca Ucraina să fie cu mulți pași mai aproape de recâștigarea Crimeei”, a mai precizat GUR.

În timpul operațiunii, a avut loc o ciocnire între forțele speciale ucrainene aflate pe ambarcațiuni și un avion de luptă rusesc, care a fost avariat și forțat să se retragă, precizează GUR.

De asemenea, GUR a capturat și alte „trofee valoroase”, cum ar fi muniții pentru elicoptere și un sistem radar care poate urmări mișcarea navelor în Marea Neagră, potrivit Serviciului de informaţii al ministerului ucrainean al Apărării.

Înainte ca Rusia să anexeze ilegal peninsula Crimeea, Ucraina extrăgea o cantitate semnificativă a gazelor naturale din platoul continental al Mării Negre, furnizând gaze nu doar pentru Crimeea, ci și pentru regiunile continentale ale Ucrainei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro