VIDEO Noile cărți de identitate cu cip vor fi emise din 20 martie în Cluj, apoi gradual în țară. Și copiii sub 14 ani le vor putea obține

Noile cărți electronice de identitate vor fi eliberate începând cu 20 martie în județul Cluj, urmând ca, în termen de două luni după această dată, să fie disponibile în toate cele 674 de servicii publice comunitare de evidență a persoanelor din țară, a anunțat joi purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.
Concret, implementarea Cărții Electronice de Identitate (CEI) la nivel național va începe etapizat, la 20 martie 2025, în județul Cluj. După optimizarea proceselor logistice și a testelor de calitate, emiterea CEI va începe și în București, urmând să fie implementată gradual în restul județelor, conform unui calendar stabilit de Ministerul Afacerilor Interne, în colaborare cu autoritățile locale.
- „Din 2 iunie 2025, Cartea electronică de identitate va putea fi eliberată și pentru copii de sub 14 ani. Era pana acum un prag psihologic: „la 14 ani am buletin”. Ei bine, această carte electronica poate fi eliberată și pentru copii mai mici de 14 ani pentru o libertate mai bună de circulație în primul rând și de identificare atunci când beneficiem de libertatea de mișcare din zilele noastre”, a declarat Mihai Constantin.
Potrivit Guvernului, începând cu data de 20 mai 2025, se vor elibera și Cărțile de Identitate Simple (CIS), pentru cei care nu doresc un document cu suport electronic.
Eliberarea CEI este gratuită pentru cetățeni, costurile fiind acoperite prin PNRR, până în iunie 2026.
Calendarul emiterii Cărții Electronice de Identitate anunțat de MAI
Tot joi, Ministerul Afacerilor Interne a anunțat calendarul emiterii acestor cărți electronice de identitate, publicând și un clip video în care prezintă facilitățile noului document.
Emiterea Cărții Electronice de Identitate va începe în 20 martie 2025, în județul Cluj.
- în următoarele două luni, CEI va fi disponibilă la nivel național, prin serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor;
- din 2 iunie 2025, vor putea obține Cartea Electronică de Identitate și copiii sub 14 ani. În cazul acestora, CEI va fi utilizat ca document de călătorie, precum și pentru stabilirea identității în cadrul unor proceduri administrative (o soluție mai eficientă decât utilizarea certificatului de naștere);
- începând cu 20 mai 2025, se vor elibera și Cărți de Identitate Simple (CIS), care nu conțin suport electronic de stocare.
Principalele beneficii ale cărții electronice de identitate
- Dimensiune standardizată, similară cardurilor bancare, conform normelor europene
- Elemente avansate de securitate, care asigură protecție împotriva falsificării și a furtului de identitate
- Posibilitatea utilizării ca document de călătorie
- Acces facil la servicii electronice și posibilitatea utilizării pentru semnătura electronică.
Costuri și accesibilitate
În perioada 20 martie 2025 – iunie 2026, contravaloarea Cărții Electronice de Identitate este suportată din fonduri externe nerambursabile prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Ce date sunt înscrise în Cartea Electronică de Identitate
- În format tipărit: nume, prenume, cetățenie, data nașterii, sex, imaginea facială, CNP, semnătura olografă.
- În format electronic: toate datele tipărite, la care se adaugă prenumele părinților, domiciliul, amprentele a două degete ale titularului și certificate digitale pentru autentificare sau semnătură electronică.
Amprentele înscrise în CEI sunt șterse ireversibil, ulterior, din baza de date a autorității care realizează imprimarea, procedură similară cu cea aplicată în cazul pașaportului electronic.
Sunt exceptați de la obligația preluării amprentelor minorii sub 12 ani și persoanele pentru care acest proces este fizic imposibil.