Sari direct la conținut

VIDEO O biserică din Vaslui l-a elogiat pe mareșalul Ion Antonescu. Alexandru Muraru: Este ilegal și incalificabil. Am sesizat ministrul de Interne și procurorul general

HotNews.ro
VIDEO O biserică din Vaslui l-a elogiat pe mareșalul Ion Antonescu. Alexandru Muraru: Este ilegal și incalificabil. Am sesizat ministrul de Interne și procurorul general

Reprezentantul special al Guvernului pentru combaterea antisemitismului, Alexandru Muraru, a anunțat vineri că a sesizat procurorul general și ministrul de Interne, după ce o biserică din Vaslui l-a elogiat pe mareșalul Ion Antonescu. Muraru spune că ceea ce s-a întâmplat în lăcașul de cult este o încercare de reabilitare a unui criminal de război, o acțiune ilegală și incalificabilă.

Muraru s-a sesizat după ce în urmă cu două zile o televiziune locală a difuzat un reportaj de la Biserica Sf. Parascheva din municipiul Vaslui, unde a avut loc o slujbă de comemorare a mareșalului Ion Antonescu, condamnat pentru crime de război. Ceremonia religioasă a fost urmată de o serie de alocuțiuni, cele mai multe fiind „o deșănțată elogiere a unei persoane condamnate pentru crime de război și crime împotriva umanității, la adresa a sute de mii de civili”.

  • „Considerăm că întreaga acțiune, desfășurată într-un cadru public, a încălcat flagrant legislația în vigoare, fiind, la prima vedere, o faptă penală. Membrii ai clerului, cadre militare în rezervă, istorici au glorificat un criminal de război făcând apologia unui personaj care a pus la cale, în anii 40, un întreg plan de exterminare a populației evreiești.
  • Atrag atenția că ceea ce s-a întâmplat în lăcașul de cult este o încercare de reabilitare a unui criminal de război, o acțiune ilegală și incalificabilă”, afirmă Muraru, într-un comunicat de presă transmis vineri.

El spune că a sesizat ministrul de Interne și procurorul general, dar și prefectul județului.

  • „Deși este cunoscut faptul că Biserica Sf. Parascheva din municipiul Vaslui ar fi o „ctitorie” a mareșalului Ion Antonescu, este obligatoriu să abandonăm definitiv paradigma comemorării criminalilor de război sau a legionarilor care au rămas în istorie pentru sângeroasele masacre și pogromuri și să procedăm, în schimb, la comemorarea victimelor acestora.
  • Încercarea de reabilitare a unuia dintre cei mai mari criminali din istoria României nu trebuie tratată cu superficialitate sau ignorată. Aceasta este o acțiune incalificabilă și incompatibilă cu eforturile pe care le-a făcut România în ultimii 20 de ani în materia protejării victimelor Holocaustului, a prevenirii și combaterii negării Holocaustului sau a încercărilor de reabilitare a criminalilor de război”, adaugă Muraru.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro