VIDEO Parada de Ziua Națională s-a încheiat, după defilarea a mii de militari și sute de mijloace tehnice
Aproximativ 4.000 de militari şi specialişti din Min. Apărării Naţionale, Min. Afacerilor Interne, SRI şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, 500 de militari din peste 20 de ţări, circa 200 de mijloace tehnice şi peste 50 de aeronave participă, duminică, începând cu ora 11,00, la parada militară organizată în Piaţa Arcul de Triumf.
UPDATE 12.35 Parada s-a încheiat. Președintele Klaus Iohannis s-a dus să dea mâna cu mai mulți spectatori care au asistal la eveniment și le-a urat ”La mulți ani” de Ziua României.
UPDATE 11.10 Parada a început.
UPDATE 11.00 Președintele Klaus Iohannis a sosit și primește onorul militar. Șeful statului îi salută pe militarii prezenți și își ia locul în tribuna oficială. Se intonează imnul României în timp ce se execută douăzeci și una de salve de tun de către bateria „Salve” a Brigăzii 30 Gardă ,,Mihai Viteazul”.
––––
Această ediţie vine şi cu o serie de noutăţi. Pentru prima dată va defila detaşamentul Comandamentului Forţelor Întrunite, dar și cel mai modern radar al Forțelor Aeriene- radarului mobil 3D TPS 77. La paradă vor asista preşedintele Klaus Iohannis şi alţi oficiali români, transmite Agerpres.
Un număr de 21 de detaşamente reprezentând ţări aliate şi partenere vor defila cu această ocazie. Este cel mai mare număr de ţări care participă la parada de Ziua Naţională a României. Detaşamentele de militari străini sunt din Bulgaria, Canada, Republica Cehă, Croaţia, Franţa, Germania, Georgia, Grecia, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Portugalia, Slovenia, Turcia, Ucraina şi SUA, precizează MApN.
Pe timpul intonării Imnului Naţional al României, în semn de salut, se vor executa douăzeci şi una de salve de tun de către Bateria „Salve” a Brigăzii 30 Gardă ”Mihai Viteazul”, comandată de locotenentul Mihai Nicolae. Salvele de tun sunt executate de militari ai brigăzii cu tunurile din dotare, tunuri de calibrul 76 mm, model 1942, folosind muniţie de manevră.
Blocul muzicii de paradă care va asigura fondul sonor al defilării este constituit din Orchestra Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, Muzica Militară a Brigăzii 30 Gardă ”Mihai Viteazul”, Muzica Militară a Brigăzii I Mecanizată Argedava şi muzica militară a Centrului de instruire pentru muzici militare.
De asemenea, participă la parada de 1 Decembrie Asociaţia Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie-Izvorâtorul de Mir” şi Asociaţia ”Tradiţia Militară”, reprezentanta României la Uniunea Europeană a Asociaţiilor Istorico-Militare.
Tot la paradă, vor lua parte formaţia „Hawks of Romania” a Aeroclubului României, alcătuită din 4 aeronave de înaltă acrobaţie EXTRA 300, şi Iacării Acrobaţi, cu 3 avioane de construcţie românească IAK-52.
Imediat după încheierea defilării militarilor şi a tehnicii, publicul va putea vizita, până la ora 14,00, expoziţiile care vor fi amplasate în zona Pieţei Presei Libere şi a Monumentului Infanterie de pe Bulevardul Kiseleff.
Cu ocazia Zilei Naţionale, tot în Bucureşti, va avea loc, duminică, o ceremonie militară şi religioasă de depuneri de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I.
De Ziua Naţională, reprezentanţi ai Armatei României vor participa, la solicitarea şi cu sprijinul autorităţilor locale, la pregătirea, organizarea şi desfăşurarea de ceremonii militare şi religioase de depunere de coroane de flori, întâlniri cu militari veterani şi veterani de război, defilări şi expoziţii de tehnică militară de luptă şi armament în unele garnizoane în care sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare.
Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele pavoaz.
Militarii aflaţi în misiune în teatrele de operaţii din Afganistan, Balcanii de Vest şi Mali, precum şi cei aflaţi în misiune în Polonia desfăşoară ceremonii militare şi activităţi specifice cu ocazia Zilei Naţionale.
MApN transmite că folosirea dronelor (Remotely Piloted Aircraft Systems – RPAS) în spaţiul aerian unde se desfăşoară manifestările dedicate Zilei Naţionale este interzisă, conform legislaţiei.
Pentru buna desfăşurare a paradei militare de Ziua Naţională a României, Brigada Rutieră Bucureşti a dispus măsuri pentru asigurarea fluenţei în trafic.