Sari direct la conținut

VIDEO "Paranmanjang", care a luat Ursul de Aur pentru scurtmetraj, e filmat pe iPhone 4

HotNews.ro
Ursul de Aur, Foto: berlinale.de
Ursul de Aur, Foto: berlinale.de

Realizat de cunoscutul cineast sud-coreean Park Chan-wook impreuna cu fratele sau, „Paranmanjang”/”Night Fishing” are 30 de minute, a fost filmat in întregime pe iPhone 4 si va intra si in cinematografele sud-coreene. Acesta sa fie viitorul cinematografului? Oricum, juriul de scurtmetraj al Festivalului de la Berlin i-a dat undă verde in unanimitate.

Deşi a fost filmat pe iPhone, filmul are o calitate in HD suficient de buna pentru a putea fi trecut in exploatare. Realizat de unul dintre cei mai cunoscuti cineasti asiatici, Park Chan-wook, impreuna cu fratele sau, Park Chan-kyong, filmul a avut un buget de 130.000 de euro si o echipa de 80 de persoane, printre care oameni cu care Park Chan-wook a mai lucrat (de pildă, scenograful de la „Lady Vengeance”).

Pentru Park Chan-wook povestea de jumatate de ora a unui pescar a fost o provocare din toate punctele de vedere. Nu mai facuse de multa vreme scurtmetraj, subiectul i se parea interesant dar, mai ales, putea fi primul regizor din lume care sa filmeze in intregime pe iPhone. In plus, filmul putea fi distribuit in salile de cinema si vazut intr-o calitate superioara.

Va puteti face o idee aici:

Juriul de scurtmetraj al Festivalului de la Berlin care si-a anuntat palmaresul in 19 februarie a argumentat in felul urmator faptul ca a acordat in unanimitate Ursul de Aur acestui film:

„Tanjim dupa filme care sa impleteasca realitatea cu fictiunea si care sa ne starneasca emotii intense. Filmul pe care l-am ales e un mic miracol. Prin intermediul povestii stratificate a unui om simplu care e fortat sa se confrunte cu moartea, putem si noi experimenta transformarea, intelegerea si iertarea. Acest film e opera extraordinarei imaginatii venite din colaborarea intima a fratilor Park Chan-wook si Park Chan-kyong.”

Park Chan-kyong este artist vizual cunoscut nu doar in Coreea de Sud, dar el se afla la prima colaborare cu fratele sau, autorul unor filme deja clasice cum ar fi „Old Boy”, „Sympathy for Mr Vengeance” sau „Joint Security Area”.

Park Chan-wook ( al cărui lungmetraj „Setea” a rulat la noi anul trecut) a vizitat Romania acum cativa ani si a prezentat un medalion inchinat lui la Institutul Francez.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro