Sari direct la conținut

VIDEO Peru va declara starea de urgență după intensificarea activității vulcanului Ubinas

HotNews.ro
Vulcanul Ubinas din Peru, Foto: El Comercio / Zuma Press / Profimedia Images
Vulcanul Ubinas din Peru, Foto: El Comercio / Zuma Press / Profimedia Images

Peru va declara stare de urgenţă în zona din jurul vulcanului Ubinas, situat în regiunea sudică Moquegua, a anunţat luni prim-ministrul Alberto Otarola după ce cel mai activ vulcan de pe teritoriul ţării a expulzat cenuşă timp de mai multe zile, informează Reuters și Agerpres.

Institutul Naţional de Apărare Civilă (INDECI) a precizat într-un comunicat că starea de alertă din regiune a fost ridicată la „portocaliu” de la „galben” după ce vulcanul a aruncat cenuşă până la o înălţime de 1.700 de metri.

În sudul Peru, o regiune unde se află importante situri miniere, sunt localizaţi circa 10 vulcani activi.

Peru este de asemenea situat pe „Inelul de Foc” al Pacificului, o zonă cu o activitate vulcanică intensă şi unde au loc frecvent cutremure.

Prim-ministrul Alberto Otarola le-a declarat reporterilor acreditaţi la Guvern că starea de urgenţă va fi declarată probabil în următoarele câteva zile pentru a oferi „măsurile de prevenţie necesare” pentru această regiune.

INDECI le-a recomandat celor 2.000 de rezidenţi să stea departe de vulcan şi să ţină uşile şi ferestrele închise.

Măşti şi ochelari au fost distribuite populaţiei, au adăugat autorităţile.

În 2019, autorităţile peruane au evacuat sute de persoane care locuiesc în apropierea vulcanului Ubinas în urma erupţiilor şi emisiilor de cenuşă.

În luna aprilie a acestui an Columbia a evacuat la rândul său sute de persoane care locuiesc în apropierea vulcanului Nevado del Ruiz din cauza îngrijorărilor privind o erupție a acestuia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro