Sari direct la conținut

VIDEO Peste 5.000 de persoane au participat la Marșul Diversității / Mesajul coregrafului bisexual Emil Rengle, care a câștigat ”Românii au talent”: ”Iubim diferit, pentru că Dumnezeu ne-a creat diferiți”

HotNews.ro
Marsul Diversitatii, Foto: Hotnews
Marsul Diversitatii, Foto: Hotnews

Peste 5.000 de persoane au participat sâmbătă la Bucharest Pride 2018. Participanții la eveniment s-au adunat pe Calea Victoriei, plecând în marș spre Piața Universității.

UPDATE: Convoiul a ajuns la Piața Universității. Oamenii au stat la Universitate până în jurul orei 20.30.

La eveniment este prezent și cuplul Adrian Coman și Clai Hamilton, al cărui caz a fost recent judecat de Curtea de Justitie a Uniunii Europene, care a decis că fiecare stat are libertatea de a decide dacă recunoaște sau nu căsătoriile între persoane de același sex, dar nu poate nega dreptul de rezidență al unuia dintre soți.

Participanții la marș au mesaje prin care fac apel la solidaritate și toleranță.

UPDATE: La marș participă și ambasadorul Marii Britanii la București, Paul Brummell.

„Sunt aici pentru Bucharest Pride. Ambasada Marii Britanii în România este fericită să sprijine Bucharest Pride, e o oportunitate de a sărbători comunitatea LGBT aici în România. Într-o lună, pe 6 iulie, aşteptăm London Pride în Marea Britanie. Este o sărbătoare foarte mare în acest an, sărbătorim 51 de ani de la dezincriminarea homosexualităţii în Marea Britanie şi aşteptăm 26.000 de persoane. Sunt foarte fericit că există şi un Bucharest Pride şi este un mesaj foarte important că diversitatea ne îmbogăţeşte”, a afirmat diplomatul.

UPDATE: Manifestanții sunt conduși de Emil Rengle. La marș participă și cântăreața Andreea Bălan, care a transmis în fiecare an mesaje de solidarizare cu comunitatea LGBT.

UPDATE: La acest moment s-au adunat în jur de 300 de persoane. Voluntari ai organizației Accept îi așteaptă pe manifestanți la ieșirea de la metroul din Paiața Universității și îi direcționează pe manifestanți. De asemenea, sunt distribuite stegulețe în culorile specifice comunității LGBT.

Marșul se va finaliza în Piața Universității, în zona esplanadei cu statui. După ce participanții la marș ajung în zona esplanadei cu statui, traficul auto va fi redeschis pe Bulevardul Regina Elisabeta.

Emil Renge, Dragoș Bucurenci și reprezentanții ACCEPT au vorbit, vineri, despre importanța participării la marșul aflat la a 14-a ediție.

Emil Rengle, coregraful care a câștigat ultimul sezon al emisiunii ”Românii au talent”, care a mărturisit pe canalul său de YouTube că este bisexual, a vorbit, vineri, în conferința de presă, despre importanța coming out-ului pentru sănătatea mintală, dar și desre faptul că ”Iubim diferit, pentru că Dumnezeu ne-a creat diferiți”

„Anul acesta mi-am făcut coming out-ul pe canalul de youtube. Țin legătura cu generația nouă, cu tinerii din România. Ceea ce mi-am dorit eu prin coming out a fost să fiu un exemplu pentru tinerii care trec acum prin ce am trecut eu când aveam 17 ani. Am primit sute de mailuri de la tineri care au dorit să fie auziți, atunci când au văzut că se poate – te poți accepta pe tine însuți, poți trăi o viață frumoasă și echilibrată. Coming out-ul este important pentru sănătatea noastră. Avem o singură viață și trebuie să ne bucurăm de ea.

Vorbiți despre voi cu cei în care aveți încredere pentru că e important să vorbim despre noi. Regulile ni le creăm noi, tot noi le și schimbăm. La 17 ani mi-aș fi dorit să existe un model care să îmi spună că e în regulă să simt. Iubim diferit, pentru ca Dumnezeu ne-a creat diferiți. Libertatea înseamnă dragoste și iubire. Cred că, în țara mea, dragostea nu trebuie să mai fie un subiect tabu.”, a povestit Rengle.

Dragoș Bucurenci, consultant și trainer de comunicare, activist civic și jurnalist, povestește și el despre ce a însemnat asumarea orientării sexuale.

„Se împlinesc 10 ani de când mi-am asumat orientarea sexuală. Nu m-am așteptat la tăcerea asurzitoare care a urmat un număr de ani, după ce mi-am făcut coming out-ul. Un alt lucru la care nu m-am așteptat este ca atât de puține persoane publice să își asume oritentarea sexuală. Noi, cei care ne-am făcut coming out-ul, avem datoria să îl facem din nou, și din nou, și din nou. Eu mi-l fac în mod repetat și în spațiul privat, și în spațiul public. Noi, cei de astăzi, avem o datorie enormă față de cei dinaintea noastră, față de cei care au suferit pedepre penale, sau chiar au plătit cu viața. Datorită lor ne bucurăm astăzi de câteva drepturi fundamentale și avem datoria să ducem lupta mai departe până când ne vom bucura de drepturi egale”, a spus Bucurenci.

Mesajul lui Florin Buhuceanu, președintele executiv ACCEPT:

„Suntem în anul în care avem un nou proiect de lege care urmează să fie depus pe tema parteneriatului civil. E un an plin de provocări pentru comunitate, dar și anul în care s-a creat o solidaritate fără precedent cu comunitatea din care facem parte. Marșul este un coming out colectiv, în condițiile în care puțini dintre noi sunt vizibili – creăm solidaritate cu acea parte a comunității care nu poate fi auzită. Bucureștenii pot participa ca susținători sau spectatori la marș.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro