Sari direct la conținut

VIDEO Prigojin anunță că vrea să candideze la preşedinţia… Ucrainei / Șeful Wagner cere o cantitate enormă de muniție pe lună pentru Bahmut

HotNews.ro
Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor din grupul rus Wagner, Foto: AFP / AFP / Profimedia
Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor din grupul rus Wagner, Foto: AFP / AFP / Profimedia

Şeful forţei de mercenari ruşi Wagner, Evgheni Prigojin, a anunţat sâmbătă, prin intermediul unui mesaj video, că va candida la alegerile prezidenţiale de anul viitor – însă nu în Rusia, aşa cum s-a speculat temporar, ci „în Ucraina”, relatează DPA.

Liderul Wagner, în vârstă de 61 de ani, este cunoscut pentru faptul că îşi ironizează adversarii.

În aceeaşi înregistrare video, postată pe contul său de Telegram, Prigojin afirmă că forţa Wagner are nevoie de 10.000 de tone de muniţie pe lună pentru bătălia pentru oraşul Bahmut din estul Ucrainei. El a filmat videoclipul pe acoperişul unei clădiri din oraşul distrus în mare parte, la aproximativ 1,2 kilometri de centrul administrativ deţinut de trupele ucrainene.

Patronul Wagner a spus că nimeni de la Moscova nu trebuie să aibă vreo îngrijorare că ar avea ambiţii politice, prin urmare ar trebui să i se livreze fără rezerve cantităţile de muniţie solicitate. Prigojin a evaluat costurile lunare la o jumătate de miliard de dolari.

Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW) a raportat noi progrese ale trupelor ruseşti în oraş, care a fost scena unor lupte aprige în ultimele opt luni, transmite EFE.

Șeful Wagner reia tezele Kremlinului privind invazia din Ucraina. Prigojin: „De ce luptăm? Scopul nostru este simplu”

Evgheni Prigojin, şeful grupului de mercenari ruşi Wagner, declară într-o înregistrare video publicată sâmbătă că luptătorii săi au un obiectiv „simplu” – să nu permită guvernelor occidentale să distrugă Rusia, părând să reia tezele propagandistice ale lui Vladimir Putin, în condiţiile în care oligarhul, intrat în conflict cu serviciile armate ale statului, pare să ducă o luptă pentru favorurile Kremlinului.

„Care este obiectivul nostru? De ce luptăm? Scopul este simplu. Să nu dezonorăm armele ruseşti, să nu facem de ruşine Rusia, să nu aducem Rusia în punctul în care să se prăbuşească singură”, a declarat Prigojin într-un mesaj video publicat pe Telegram, relatează CNN, potrivit News.ro

„Cel mai probabil, acesta este obiectivul serviciilor de informaţii americane, britanice, care lucrează pe termen lung şi lucrează pentru a distruge Rusia, în care conducătorul trebuie să continue să piardă popularitatea, armata trebuie să devină din ce în ce mai slabă, până când ruşii vor spune: La naiba cu conştiinţa noastră! Să ne lăsăm conduşi”, a continuat el, preluând narativul Kremlinului – enunţat de Vladimir Putin la 21 februarie – potrivit căruia războiul din Ucraina este de fapt un război existenţial, pentru că SUA şi NATO şi-au propus să distrugă Rusia ca stat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro